NCC:n rakentamalle Viialan yhtenäiskoululle myönnettiin Joutsenmerkki

Kesäkuun lopussa valmistuneelle Viialan yhtenäiskoululle luovutetaan tänään Joutsenmerkki. Koulu on ensimmäinen joutsenmerkitty koulu Pirkanmaalla ja vasta kuudes koko Suomessa.  

Akaan Viialassa sijaitseva uusi yhtenäiskoulu on 750 oppilaan kolmekerroksinen koulu, johon on toteutettu uuden opetussuunnitelman mukaisesti muuntojoustavat tilat 0-9 luokkalaisille.

Koulun suunnittelun ja rakentamisen lähtökohtana on ollut rakennuksen terveellisyys. Koulurakennus toteutettiin Joutsenmerkki-kriteerien lisäksi myös TerveTalon, Kuivaketju10:n ja puhtausluokka P1 -kriteeristöjen mukaisesti.

– Joutsenmerkki-rakentaminen on meille NCC:llä tuttua, olemme aiemmin rakentaneet muun muassa joutsenmerkityn koulukampuksen Varkauteen sekä useita joutsenmerkittyjä kerrostaloja pääkaupunkiseudulla. Silti jokainen kohde on uniikki ja Joutsenmerkin saaminen edellyttää huolellista suunnittelua alusta alkaen, painottaa yksikönjohtaja Petri Moksén NCC:ltä.

Joutsenmerkin edellytyksenä on tiukkojen kriteerien täyttäminen suunnittelupöydältä rakennuksen viimeistelyyn. Kriteeristö on laadittu elinkaarinäkökulmasta tavoitteena varmistaa vähäpäästöisyys rakentamisen, käytön ja lopulta materiaalien kierrätyksen ajalta. Viihtyvyyteen kiinnitetään myös huomiota, etenkin päivänvalon määrän ja akustiikan osalta.

Merkin saamiseksi on täytettävä pakolliset vaatimukset ja kerättävä pisteitä pistevaatimuksista. Nämä pistevaatimukset ovat valinnaisia toimenpiteitä, joista rakentaja voi kerätä vaaditun pistemäärän haluamallaan tavalla. Painopisteitä ovat energiatehokkuus, materiaalivalinnat, kemikaalit ja kiertotalous. Joutsenmerkin myöntäjä Ympäristömerkintä Suomi Oy tarkistaa kaikkien vaatimusten täyttymisen ja suorittaa kohteessa tarkastuskäyntejä rakennushankkeen aikana. 

– Kokemukset Joutsenmerkityistä kouluista ovat olleet Suomessa hyvin positiivisia, ja ympäristöhyötyjen lisäksi tilojen viihtyisyyttä on kiitelty. Hienoa, että myös Akaassa päätettiin panostaa näihin. NCC:n kokemus Joutsenmerkitystä rakentamisesta teki yhteistyöstä erittäin sujuvaa, Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen sanoo.

Joutsenmerkittyjen koulujen viihtyvyyttä on tutkittu esimerkiksi vuonna 2022 julkaistussa kasvatustieteen gradussa. Kyselyyn osallistuneet oppilaat ja opettajat kiittelivät erityisesti sisäilman laatua ja tilojen valoisuutta, ja omasta koulusta oltiin myös ylpeitä. Viialan yhtenäiskoululla ensivaikutelma on samansuuntainen.

– Olemme äärimmäisen iloisia ja onnellisia uudesta koulurakennuksestamme. Iso kiitos kuuluu Akaan kaupungille, joka teki rohkean päätöksen tavoitella Joutsenmerkkiä. On ollut hienoa tehdä tätä koulua yhdessä ammattilaisten kanssa, Akaan tekninen toimi, NCC, Sitowise sekä ISKU ja Ju-Ha Consulting ja monet muut ovat taanneet onnistuneen koulun rakentumisen. Se ammattiosaaminen, mikä kaikilta löytyy vetää hyvinkin nöyräksi ja kiitolliseksi. Olemme onnekkaita, että Viialan yhtenäiskoulun oppilaat ovat saaneet ansaitsemansa koulun, iloitsevat koulun rehtori Jenni Ristimäki ja vararehtori Kimmo Metsberg.

Lisätietoja:
Petri Moksén, yksikönjohtaja, NCC, petri.moksen@ncc.fi, 050 534 7257
Merja Alastalo, viestintäjohtaja, NCC, merja.alastalo@ncc.fi, 050 316 5887
Riikka Holopainen, toimitusjohtaja, Ympäristömerkintä Suomi, riikka.holopainen@ecolabel.fi, 040 5710 364

NCC on johtavia rakennusalan yrityksiä Pohjoismaissa. Hallitsemme monimutkaiset rakennusprosessit ja rakentamisen kautta vaikutamme myönteisesti asiakkaisiimme ja yhteiskuntaan. Konsernimme toimialoja ovat rakennus- ja infrastruktuurihankkeet, asfaltin ja kiviainesten tuotanto sekä kiinteistökehitys. Vuonna 2022 NCC:n liikevaihto oli noin 54 miljardia Ruotsin kruunua ja työntekijöitä oli 12 500. NCC:n osake on noteerattu Tukholman pörssissä.