Historiallisen rakennuksen laaja korjaustyö valmistui Helsingin Kampissa – Entinen KY-talo on nyt Kulma21

NCC:n omistaman Kulma21-kiinteistön korjaustyö on valmistunut. Lähes kaikki talon toimitilat vuokrataan teknologiayhtiö Woltin käyttöön. Katutasoon tulee myös kahvila ja ruokaravintola.

Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunnan KY-talona tunnettu funkkisrakennus muuttui NCC:n kiinteistökehittäjien käsissä nykyvaatimukset täyttäviksi toimitiloiksi Pohjoisen Rautatiekadun ja Fredrikinkadun kulmassa.

– Kiinteistöstä saatiin laadukkaalla suunnittelulla ja rakentamisella hyvät sisäilmastotavoitteet täyttävä pääkonttoritason toimitila huolimatta vanhan rakennuksen rajoitteista, kuten paikoin haastavasta kerroskorkeudesta, NCC Property Developmentin hankekehityspäällikkö Matti Partanen sanoo.

Rakennuksen rapattu julkisivu on palautettu alkuperäiseen, vuoden 1939 ilmeeseen. Kulma21:n erikoisuuksiin kuuluu esimerkiksi ylin seitsemäs kerros, joka on rakennettu kokonaan uudestaan. Ylimmän kerroksen etelänpuoleinen seinä on lasitettu ja kerroksessa on kattoterassi kaupunkinäkymillä.

Kulma21-rakennukselle haetaan BREEAM Excellent -tason ympäristösertifiointia ensimmäisenä korjausrakennushankkeena Suomessa ja rakennus on myös EU-taksonomiakelpoinen.

– Kaikille toimitilakehityshankkeillemme haetaan BREEAM-ympäristösertifiointia, joten näin teimme myös korjauskohteessa. Merkityksellisin teko päästöjen vähentämiseksi oli rakennuksen vanhan rungon säästäminen. Rakennuksessa on myös mietitty tarkoin energian- ja vedensäästö, jätehuolto sekä rakennusmateriaalien hiilijalanjälki, Matti Partanen sanoo.

Rakennuksen sisäpuoliset tilat on uusittu perusteellisesti, mutta vanhaa kunnioittaen, ja ulkopuoli on korjattu lähes alkuperäiseen ilmeeseen.  Suunnittelutyötä on tehty vahvassa yhteistyössä mm. Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

–  Esimerkiksi ylimpään kerrokseen jouduimme suunnittelemaan kokonaan uudet kantavat rakenteet, koska vanhoja kelvollisia ei yksinkertaisesti ollut. Se ei ollut mikään läpihuutojuttu, sillä kulttuurihistoriallisella alueella sijaitsevaa kiinteistöä käsiteltiin kuin se olisi suojeltu ja julkisivuun oli mahdollista tehdä vain hyvin pieniä muutoksia. F-kirjaimen muotoinen vanha talo ilman suorakulmia oli kaiken kaikkiaan aikamoinen näytön paikka rakenteellisesti, NCC Buildingin suunnittelupäällikkö Ville Laankoski kertoo.

Yksi rakennuksen pienistä ulkonäöllisistä muutoksista on seitsemännen kerroksen terassin lisäksi sisäpihan puolelle toteutettu mansardikattoratkaisu.

– Mielestäni onnistuimme palauttamaan rakennuksen alkuperäiseen loistoonsa ja parantamaan kaupunkikuvaa, Laankoski toteaa.

Kulma21:n julkisivuilmeessä tehdään vielä pieniä viimeistelyjä kesän aikana. Julkisivupellityksiä tehdään heinäkuun ajan ja rakennuksen eteen istutetaan vielä alkuperäisen ilmeen mukaisesti kuusi lehmusta. Istutustyölle suotuisa ajankohta on elokuussa.

Kulma21, faktoja:

  • Osoite: Pohjoinen Rautatiekatu 21, Helsinki
  • Laajuus: 9 835 brm2
  • Kiinteistökehitys: NCC Property Development
  • Rakentaminen: NCC Building
  • Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Tengbom Oy
  • Rakennusaika: 4/2021–6/2023
  • Ympäristöluokitus: Haetaan BREEAM Excellent -luokitusta
  • EU-taksonomia: Täyttää kriteerit
  • Päävuokralainen: Wolt
  • ncc.fi/projektit/kulma21-helsinki

Lisätietoja:

Matti Partanen, hankekehityspäällikkö, NCC, matti.partanen@ncc.fi, 040 744 4062
Ville Laankoski, suunnittelupäällikkö, NCC, ville.laankoski@ncc.fi, 050 596 2765
Merja Alastalo, viestintäjohtaja, NCC, merja.alastalo@ncc.fi, 050 316 5887

NCC on johtavia rakennusalan yrityksiä Pohjoismaissa. Hallitsemme monimutkaiset rakennusprosessit ja rakentamisen kautta vaikutamme myönteisesti asiakkaisiimme ja yhteiskuntaan. Konsernimme toimialoja ovat rakennus- ja infrastruktuurihankkeet, asfaltin ja kiviainesten tuotanto sekä kiinteistökehitys. Vuonna 2022 NCC:n liikevaihto oli noin 54 miljardia Ruotsin kruunua ja työntekijöitä oli 12 500. NCC:n osake on noteerattu Tukholman pörssissä.