NCC:n toteuttama Fredriksbergin korttelikokonaisuus Vallilassa on nyt kokonaan valmis

Helsingissä Vallilassa sijaitsevalle Konepajan alueelle on valmistunut viimeinen Fredriksberg-toimitilakokonaisuuden rakennus. Neljä valmista rakennusta muodostavat nyt korttelikokonaisuuden, jonka myötä alueelle on tullut uusia yrityksiä, palveluja ja runsaasti elämää. Fredriksbergin lopullinen valmistuminen huipentui alueen hengen mukaisesti yli 300 hengen korttelijuhlaan.

Alun perin oli vain hiekkakenttä, jota käytettiin epävirallisena parkkipaikkana. Nyt tilalla on kantakaupunkikortteli, jonka ilmeeseen on otettu inspiraatiota Konepajan alueen punatiilisestä hengestä.

– Kuten suunnittelimmekin, Fredriksbergistä tuli avoin ja osallistava paikka, jossa kukoistavat niin yritykset kuin ihmisetkin. Teimme rakennuksista joustavia ja kutsuvia. Näihin seikkoihin kiinnitimme erityistä huomiota jo kehitystyön alussa, jolloin haastattelimme alueen ihmisiä ja järjestimme työpajoja työmme tueksi. Palveluiden ansiosta Fredriksberg ei olekaan pelkkä suuri toimistorakennus, vaan kohtaamispaikka Helsingin asukkaille, NCC:n toimialajohtaja Yirui Jiang kertoo.

– Nyt valmistunut Fredriksbergin korttelikokonaisuus toteuttaa hienosti alueen suunnittelulle asetettuja tavoitteita ja liittyy toimivalla tavalla Pasilan konepajan yli 100-vuotiaaseen, arvokkaaseen teollisuusympäristöön. Tuhannet ihmiset ovat aikanaan saaneet elantonsa alueelta ja nyt modernit toimitilat tarjoavat uusia työpaikkoja ja tuovat alueelle eloa, Helsingin kaupungin projektinjohtaja Päivi Ahlroos sanoo.

Iloiseen korttelijuhlaan kokoontui runsaasti hankkeessa mukana olleita osapuolia ja yhteistyökumppaneita sekä tietysti Fredriksbergin toimitilojen vuokralaisia, kuten MTV, joka muuttaa uusimpaan rakennukseen vuoden lopulla.

Rakennuksilla korkeatasoinen ympäristösertifiointi

Fredriksberg on suunniteltu tarkoin niin, että hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni rakentaminen ja kiinteistön käyttö huomioiden. Uudet rakennukset ovat energiatehokkaita ja ne ovat kaukolämpö- ja kaukokylmäverkossa. Lisäenergiaa tuotetaan aurinkopaneeleilla. Materiaalivalinnat on tehty vastuullisuus ja kestävyys tarkasti huomioiden. Todisteeksi tästä työstä rakennuksille on myönnetty korkean laatutason kansainvälinen BREEAM Excellent -ympäristösertifikaatti.

Rakentamisen mallintamisessa käytettiin huipputekniikkaa

Viimeisimmän vaiheen eli Fredriksbergin D-talon rakentamisvaiheessa hyödynnettiin erityisen paljon rakennustietomalleja ja uusimpia digitaalisia tekniikoita. Valmistuvaa kohdetta esiteltiin työmaalla asiakkaalle lisätyn todellisuuden avulla sijoittamalla tietomalli ympäristöön mobiililaitteen näytöllä ja myöhemmin sisätiloissa virtuaalikypärän avulla. Rakennuksen koko elinkaari on taltioitu lintuperspektiivistä dronella ja ilmakuvia hyödyntävällä sovelluksella. Maarakennusvaiheessa kalliopinnat laserkeilattiin. Projektin loppupuolella otettiin koemielessä käyttöön vielä uusi mittalaite, johon saatiin vietyä halutut tietomallit. Toteumanseurantaa tehtiin tekoälypohjaisella Buildots-sovelluksella, jota NCC on pilotoinut ensimmäisenä Suomessa. Fredriksbergin viimeisenä valmistunut D-osa on parhaillaan ehdolla Tekla Global BIM Awardsissa. Kilpailun ajatuksena on antaa kunniaa hankkeille, jotka kehittävät rakentamisen tapoja uusinta teknologiaa hyödyntäen.

Faktoja Fredriksbergin kiinteistökokonaisuudesta

  • Sijainti: Konepajankujan, Aleksis Kiven kadun, Sturenkadun ja Teollisuuskadun rajaama kortteli Helsingin Vallilassa
  • Osoite: Konepajankuja 1–7, Helsinki
  • Rakennukset: Neljä rakennusta (A, B, C ja D), jotka ovat yhteydessä toisiinsa.
  • Rakennusaika: 2016–2022
  • Rakennuttaja: NCC Property Development
  • Pääurakoitsija: NCC Building
  • Ympäristösertifiointi: Kaikille taloille on myönnetty erillisinä rakennushankkeina BREEAM Excellent -ympäristöluokitukset.
  • Kiinteistöjen vuokralaisia mm.: MTV, R-kioski, Helsingin kaupunki, Alice Italian -ravintola, LoiLoi Rooftop Restaurant and Distillery, Avidly, Holiday Club, Houston, Jääkiekon SM-liiga, Oluthuone Konepaja, Vattenfall, Workspace ja Wonderland.

Lisätietoja:

Yirui Jiang, toimialajohtaja, NCC, yirui.jiang@ncc.fi, 050 492 3018
Päivi Ahlroos, projektinjohtaja, Helsingin kaupunki, paivi.ahlroos@hel.fi, (09) 310 23661
Merja Alastalo, viestintäjohtaja, NCC, merja.alastalo@ncc.fi, 050 316 5887

NCC on johtavia rakennusalan yrityksiä Pohjoismaissa. Hallitsemme monimutkaiset rakennusprosessit ja rakentamisen kautta vaikutamme myönteisesti asiakkaisiimme ja yhteiskuntaan. Konsernimme toimialoja ovat kiinteistökehitys, rakennus- ja infrastruktuurihankkeet sekä asfaltin ja kiviainesten tuotanto. Vuonna 2021 NCC:n liikevaihto oli noin 53 miljardia Ruotsin kruunua ja työntekijöitä oli 13 000. NCC:n osake on noteerattu Tukholman pörssissä.