Kampissa NCC:n Kulma21-toimistotalo valmistuu ensi kesänä, sisätilat rakennetaan täysin uusiksi

Helsingin Kampissa rakennetaan entisestä KY-talosta uutta Kulma21-nimistä toimistorakennusta. Ensi kesänä tiloihin muuttaa Wolt. Sisätilat rakennetaan täysin uusiksi ja julkisivu palautetaan alkuperäiseen loistoonsa. Tänään on harjannostajaispäivä.

Korjauskohteessa harjannostajaisia vietetään nyt, kun sisävalmistusvaihe on alkanut. Alun perin Kulma21-kiinteistö on valmistunut vuonna 1941. Sen rakentaminen on aloitettu talvisodan aikana, jolloin pulaa on ollut myös rakennusaineista.

– Rakentamisen resurssit ovat tietenkin olleet silloin pienet. Työmaalla huomattiin, että rautaa oli käytetty vähän, rakenteet olivat hoikkia ja betoni on ollut säästöbetonia, isoja kiviä oli paljon. Nyt purimme rakennuksen sisäpuolelta kaiken pois, vain runko jäi ja sitäkin on vahvistettu. Rungon säilyttäminen oli kuitenkin järkevää ja myös ympäristön kannalta merkittävä hiilijalanjälkeä pienentävä tekijä. Myös kierrätys on huomioitu mahdollisimman tehokkaasti, NCC:n kiinteistökehittäjä Matti Partanen kertoo.

Menneinä vuosikymmeninä alkuperäisen rapatun julkisivun päälle oli lisätty peltijulkisivu, joka on nyt purettu pois. Talon vaalea rappaus uusitaan. Ylin kerros on purettu ja vanhan tilalle rakennetaan lasiseinäinen tila ja kattoterassi, josta avautuu valmistuttuaan uniikki Helsinki-näkymä. Kulma21 on Pohjoisen Rautatiekadun ja Fredrikinkadun kulmauksessa vielä huputettuna.

Woltin käyttötarpeiden mukana muuntuvaa tilaa

Wolt on Kulma21:n tuleva vuokralainen ja pääkäyttäjä. Heille räätälöidään toiveiden mukaiset toimitilat. Rakennuksessa on esimerkiksi toisessa kerroksessa yli neljämetristä huonekorkeutta sekä liki lattiasta kattoon ulottuvia ikkunoita. Katutasoon tulee aulapalveluita, neuvottelutiloja ja ravintoloita, jotka palvelevat kaikkia kaupunkilaisia. Kellarikerrokseen tulee mittavat tilat pyöräparkille.

– Woltin työntekijät ovat kotoisin ympäri maailmaa, ja halusimme tilat, jotka kaikki eri kansallisuudet voivat kokea omikseen. Meille on tärkeää se, että tiloihin on rakennettu hyvä kuori ja peruspuitteet, mutta voimme itse ajan myötä muokata niitä omien tarpeidemme näköisiksi. Nuoren teknologiayrityksen maailma muuttuu nopeasti, ja haluamme jättää tien avoimeksi myös niille tarpeille ja toiveille, joista emme ole vielä edes tietoisia, kertoo Woltin henkilöstöjohtaja Matti-Esko Seppä.

Faktoja Kulma21-kiinteistön korjaushankkeesta

  • Rakennusaika: 4/2021–6/2023
  • Osoite: Pohjoinen Rautatiekatu 21, Helsinki
  • Ympäristöluokitus: Ensimmäinen BREEAM Excellent -tason korjausrakentamiskohde Suomessa
  • Päävuokralainen: Wolt
  • Rakennuttaja: NCC Property Development
  • Pääurakoitsija: NCC Building
  • Arkkitehtisuunnittelu: Tengbom
  • Lue lisää Kulma21-hankkeesta.

Lisätietoja:

Matti Partanen, kiinteistökehittäjä, NCC, matti.partanen@ncc.fi, +358 40 744 4062
Merja Alastalo, viestintäjohtaja, NCC, merja.alastalo@ncc.fi, +358 50 316 5887

NCC on johtavia rakennusalan yrityksiä Pohjoismaissa. Hallitsemme monimutkaiset rakennusprosessit ja rakentamisen kautta vaikutamme myönteisesti asiakkaisiimme ja yhteiskuntaan. Konsernimme toimialoja ovat kiinteistökehitys, rakennus- ja infrastruktuurihankkeet sekä asfaltin ja kiviainesten tuotanto. Vuonna 2021 NCC:n liikevaihto oli noin 53 miljardia Ruotsin kruunua ja työntekijöitä oli 13 000. NCC:n osake on noteerattu Tukholman pörssissä.