KY-talosta tulee Kulma21 – kestävää kehitystä edistävä moderni toimitila

Vanha Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan talo Helsingin keskustassa kantaa jatkossa nimeä Kulma21. Talo uudistetaan monipuoliseksi modernia työkulttuuria edistäväksi toimitilaksi. Rakennus toteutetaan BREEAM-ympäristöluokituksen uusimpien kriteerien mukaiselle Excellent-tasolle ensimmäisenä korjausrakennushankkeena Suomessa.

Havainnekuva: Tengbom

- Konstailemattomalla Kulma21-nimellä halutaan kunnioittaa talon historiaa, henkeä ja perinteitä sekä toisaalta tuoda esiin sen sijainti Pohjoisella Rautatiekadulla numerossa 21. Kulma21 on toimitila, joka yhdistää monipuolisesti yritysten ja ihmisten tarpeet ja liikkuvuuden. Ylin kerros lasiseinineen ja kattoterasseineen viimeistelee talon ilmeen. Joustavat tilaratkaisut vaihtelevat 200 m2 – 6000 m2 välillä ja sopivat hyvin erilaisille yrityksille ja toimialoille. Keskeisen sijaintinsa, hyvien kulkuyhteyksiensä ja erinomaisen näkyvyytensä ansiosta talo soveltuu loistavasti pääkonttoriksi, NCC:n kiinteistökehittäjä Matti Partanen sanoo.  

- Peruskorjauksen päätavoitteena on nostaa vuosien saatossa nuhjaantunut rakennus takaisin täyteen arvoonsa, kertovat pääsuunnittelija Hanna Koskela ja suunnittelujohtaja Petrus Laaksonen Tengbomilta. Julkisivumateriaalit uusitaan vastaamaan paremmin alkuperäisiä materiaaleja. Ylin kerros rakennetaan käytännössä kokonaan uudestaan – tämä antaa mahdollisuuden toteuttaa jälleen käyttöönotettavalle kattoterassille aukeavan julkisivun avoimena lasipintana. Rakennuksen pilareihin perustuva pystyrunko mahdollistaa joustavan tilasuunnittelun. Vaikka KY-talon peruskerrokset on alun perin suunniteltu asumista varten, se soveltuu erinomaisesti moderniin toimistokäyttöön.

BREEAM-ympäristöluokitus ohjaa hankkeen suunnittelua ja korjaamista kokonaisvaltaisesti tavoitteena ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä rakennus, jossa huomioidaan sen koko elinkaari.

- Keskeinen sijainti tukee itsessään kestävän kehityksen tavoitteitamme ja se on saavutettavissa kattavasti eri kulkumuodoilla. Kohteessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan aurinkoenergiaa. Kestävyys näkyy esimerkiksi turvallisina materiaalivalintoina, joissa huomioidaan myös niiden hiilijalanjälki. Tilat suunnitellaan muuntojoustaviksi eri käyttötarkoituksiin, Partanen kuvailee.  

NCC osti KY-säätiöltä Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan KY-talon loppuvuodesta 2020. Talolla on ainulaatuinen historia asumisen, opiskelijaelämän, liiketoiminnan ja viihteen keskuksena. Rakennus kuuluu Museoviraston määrittämään valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Talon mittava peruskorjaus käynnistyy huhtikuussa sisäpuolisilla purkutöillä. Kohteen arvioidaan valmistuvan 2023.

Lisätietoa verkkosivuilta www.kulma21.fi 
Rakentamisen etenemistä voi seurata työmaasivujen kautta: www.ncc.fi/projektit/kulma21
 

Lisätietoja:  
Matti Partanen, kiinteistökehittäjä, NCC Property Development, puh. 040 744 4062, matti.partanen@ncc.fi 

Hanna Koskela, pääsuunnittelija, Tengbom Oy, hanna.koskela@tengbom.fi 

Satu Holm-Jumppanen, mediasuhteet, NCC, puh. 050 305 4718, satu.holm-jumppanen@ncc.fi 

NCC on johtavia rakennusalan yrityksiä Pohjoismaissa. Hallitsemme monimutkaiset rakennusprosessit ja rakentamisen kautta vaikutamme myönteisesti asiakkaisiimme ja yhteiskuntaan. Toimialaamme ovat kiinteistökehitys, rakennus- ja infrastruktuurihankkeet sekä asfaltin ja kiviainesten tuotanto. Vuonna 2020 NCC:n liikevaihto oli noin 5,1 miljardia euroa ja työntekijöitä oli 14 500. NCC:n osake on noteerattu Tukholman pörssissä.