Voitto kotiin tietomallinnuskilpailusta

NCC:n ja allianssin tietomallinnusosaaminen palkittiin parhaana Tekla BIM Awards 2016 -kilpailussa. Tekla BIM Awards on Trimble Solutions Oy:n asiakkailleen järjestämä kilpailu, jossa arvovaltainen tuomaristo valitsee vuoden parhaat tietomallinnusprojektit. Tänä vuonna kilpailuun osallistui 12 projektia, joiden joukosta allianssimallilla toteutettava JUST eli Järvenpään uusi sosiaali- ja terveystalo ylsi voittajaksi.

Voittajan valinnut raati luonnehti perusteluissaan arvostavansa uraauurtavaa otetta, jolla tietomallintaminen on viety hankkeessa niin suunnittelun, toteutuksen kuin johtamisenkin tasolle. Pisteitä ropisi myös uudenlaisen yhteistoimintamallin soveltamisesta, jossa sopimusosapuolina ovat tilaaja, käyttäjä, suunnitteluryhmä ja rakentaja.

NCC:n lisäksi allianssin osapuolina ovat Kiinteistö Oy Järvenpään Terveystalo, UKI Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy, Insinööritoimisto Erkki Leskinen Oy, Insinööritoimisto AX-LVI Oy ja A-Insinöörit.

Avoimen rakentamisen haasteessa onnistuttu hienosti

JUSTissa tietomalleista on haluttu saada koko potentiaali käyttöön. Suunnittelunohjaus on onnistunut tietomallipohjaisesti hyvin ja laaditut suunnitelmat ovat olleet harvinaisen ristiriidattomat ja virheettömät.

– Käytössä olleet avoimen rakentamisen periaatteet ovat myös tuoneet projektiin omat haasteensa, kun perinteisiä toimintatapoja on haastettu. On hienoa, että meidän ja koko allianssin kova työ palkittiin, sanoo NCC:n VDC-tiimin kehityspäällikkö Maria Lennox.

– Käyttäjäyhteistyössä on onnistuttu erinomaisesti – ilman tietomalleja tällaiseen lopputulokseen pääseminen olisi ollut paljon työläämpää, ellei jopa mahdotonta, Lennox jatkaa.

JUSTin kokonaispinta-ala on 13 664 brm2 ja tilavuus 60600 m3. Lisäksi projektin yhteydessä rakennetaan pysäköintilaitos sekä tunneliyhteys pysäköintilaitoksen ja hyvinvointikampuksen välille. JUSTin suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan uudentyyppisellä yhteistoimintamallilla. Siinä sopimusosapuolina ovat tilaaja, käyttäjä, suunnitteluryhmä ja rakentaja. Kohde toteutetaan avoimen rakentamisen periaatteita noudattaen, ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2016 loppuun mennessä.

Lisätietoja hankkeesta: http://www.tekla.com/fi/bim-awards/j%C3%A4rvenp%C3%A4%C3%A4n-uusi-sosiaali-ja-terveyskeskus-just.

Lisätietoja:
Maria Lennox, kehityspäällikkö, p. +358 50 341 3334
Merja Alastalo, viestintäjohtaja, p. +358 50 316 5887

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjois-Euroopassa. Sen liikevaihto vuonna 2015 oli 6,7 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 18.000. NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.