Uudenlaisen Duo-asunnon voi jakaa kahdeksi asunnoksi elämäntilanteen mukaan

NCC Rakennus Oy rakentaa Helsingin Herttoniemeen kerrostalon, jossa toteutetaan uutta Duo-konseptia. Duo-asunnot ovat isompia perheasuntoja, jotka koostuvat kahdesta toisiaan täydentävästä asunnosta.

Asukas voi halutessaan erottaa erillisen yksiön esimerkiksi itsenäistyvälle nuorelle tai vuokrakäyttöön. Sivuasunnon voi ottaa takaisin omaan käyttöön perhekoon kasvaessa tai myydä pois tilantarpeen vähentyessä. Molemmilla asunnoilla on omat osakeryhmänsä, joten ne on mahdollista myydä erikseen. Näin asunnon kokoa voi vaihdella elämäntilanteen mukaan. Yleistyessään Duo-konsepti tuo asuntotarjontaan lisää markkinatilanteeseen sekä tulevaisuuden asumistarpeisiin mukautuvaa joustoa.

Asunto Oy Helsingin Loiste rakennetaan Herttoniemeen Niittaajankadulle. Arvioitu valmistumisaika on vuoden 2016 lopulla. Samassa pihapiirissä sijaitsee NCC:n jo rakenteilla oleva asunto-osakeyhtiö Hohde.

Duo-konsepti on tulossa Loisteen isompiin asuntoihin, jotka ovat kooltaan 82,5–98 neliömetriä. Näistä kolmioista ja neliöistä asukas voi halutessaan erottaa erilliseksi asunnoksi kylpyhuoneellisen yksiön, jossa on oma sisäänkäynti, eteinen, avokeittiö ja parveke. Se sopii kodiksi esimerkiksi itsenäistyvälle nuorelle tai huolenpitoa tarvitsevalle isovanhemmalle. Asunnon voi laittaa myös vuokralle, tai sitä voi käyttää työtilana. Asunnon jakaminen on tehty helpoksi. Se onnistuu sulkemalla asuntoja yhdistävä oviaukko.

– Päätöksen asunnon jakamisesta voi tehdä uudisasuntoa ostaessa tai vasta myöhemmin. Mikäli päätös tehdään yhtiön rakennusvaiheessa, sivuasuntoon rakennetaan valmiiksi keittiö. Jos asunto otetaan kokonaisena yhden perheen käyttöön, huoneesta tehdään kookas makuuhuone. Silloin keittiötä varten tarvittavat vedot ja tekniikka tehdään seinän taakse valmiiksi piiloon. Näin sivuasuntoon on myöhemmin helppo lisätä keittiö, kertoo NCC:n hankekehityspäällikkö Juhani Laakso.

Erotetut asunnot voi myöhemmin yhdistää, mikäli elämäntilanne muuttuu ja tarvitaankin suurempaa asuntoa.

NCC Duo -kodit monipuolistavat asuntojakaumaa 

Seitsemänkerroksiseen Loisteeseen on tulossa 52–73 kerrostalokotia. Asuntojen lopullinen määrä riippuu siitä, haluavatko tulevat asukkaat ottaa Duo-asunnot käyttöön kokonaisina vai jakaa niitä kahdeksi. Duo-asuntoja on yhteensä 21. Niiden lisäksi yhtiöön rakennetaan perinteisiä yksiöitä ja kaksioita sekä muutama isompi perheasunto, jota ei ole suunniteltu jaettavaksi.

Kohteen pohjapiirustuksissa Duo-asuntoihin on merkitty itsenäiset asunnot A ja B, joilla on omat osakekirjansa. Tämä mahdollistaa asuntojen myymisen erikseen. Näin tutussa kodissa voi jatkaa asumista, vaikka elämäntilanteen muuttuessa pienempi asunto myytäisiin. Yhtiöjärjestykseen on kirjattu, että jaetun Duo-kodin myyntitilanteissa asunnon toisen puoliskon omistajilla on lunastusoikeus vapautuvaan asuntoon, jotta ne voi yhdistää jälleen takaisin isommaksi kokonaisuudeksi.

– Pyrimme NCC:llä kehittämään erilaisia, asiakkaiden tarpeisiin joustavasti vastaavia asumisen ratkaisuja. Duo-konsepti mahdollistaa asunnon koon muuntelun asukkaan elämäntilanteen mukaan, Laakso toteaa