Tikkurilaan valmistuu uusi Joutsenmerkitty kerrostalo

Vantaan Veturikujalla juhlistettiin tiistaina 14.12. uutta Joutsenmerkittyä kerrostaloa. Joulukuun lopussa uuteen kiinteistöön muuttaa asukkaat 120 vapaarahoitteiseen vuokra-asuntoon. Uudesta kiinteistöstä löytyy asuntoja yksiöistä kolmioihin. Veturikuja 8:aan valmistuvan kiinteistön rakentaa NCC ja kiinteistön rakennuttaa ja omistaa VAV-konsernin vapaarahoitteinen yhtiö VAV Yhtymä Oy.

Joutsenmerkityn talon energiatehokkuus ja tarkat materiaalivalinnat tarkoittavat, että rakennus on vähäpäästöinen niin ilmaston kuin sisäilman kannalta. Vaikka Veturikujan kiinteistö toteutetaan Joutsenmerkin vaatimusten mukaisesti, ei tästä kuitenkaan seuraa lisäkustannuksia tuleville asukkaille. Sen sijaan energiatehokkaat ja vettä säästävät kodinkoneet ja saniteettikalusteet auttavat asukkaita arjen ympäristöteoissa.

Veturikuja 8:n kiinteistö on autopaikaton ja täysin savuton – tupakointi kiinteistössä on kielletty. Pihalle tulee yksi autopaikka yhteiskäyttöautolle, jota asukkaat voivat vuokrata menoihinsa. Katetut pyöräpaikat ja pyöränhuoltopiste kannustavat asukkaita pyöräilyyn. Lisäksi pihalle tulee kaupunkiviljelylaatikot asukkaiden käyttöön, mikä mahdollistaa asukkaille oman vihannessadon kasvukaudella.

Joutsenmerkki vaatii tarkkuutta materiaalivalinnoissa

Joutsenmerkin saadakseen kiinteistön on noudatettava kriteeristöä, joka perustuu rakennuksen elinkaariajatteluun. ”Joutsenmerkityn kiinteistön rakennusmateriaalit ovat turvallisia ja terveellisiä, tarkistamme ja hyväksymme tuotteiden sisällöt ennen niiden käyttöä”, painottaa Ympäristömerkintä Suomen toimitusjohtaja Riikka Holopainen. Kaikki Joutsenmerkityt rakennukset ovat A-energialuokkaa. Valmistuvan kiinteistön katolta löytyvät aurinkopaneelit, joilla tuotetaan osa kiinteistön tarvitsemasta sähköstä.

Ympäristövastuullisiin valintoihin ja kestävien käytäntöjen kehittämiseen on VAV:lla ja NCC:llä kiinnitetty erityistä huomiota, mikä näkyy käytännön tekoina muun muassa rakennustyömailla. Rakennusaikana Veturikuja 8:n työmaan jätteiden kierrätys- ja uusiokäyttöaste on ollut 70 prosenttia kaikesta työmaan rakennusjätteestä.

Joutsenmerkin pakollisten 41:n kriteerin toteutumisen lisäksi merkin saaminen edellyttää myös lisäpisteiden saamista. Lisäpisteitä on saatava vähintään 16 pistettä 44 pisteestä, Veturikuja 8 -kiinteistössä lisäpisteitä kerättiin kaiken kaikkiaan 25.

Pitkään jatkuneen yhteistyön tulos

”Kiinteistö on osa VAV:n ja NCC:n pidempään jatkunutta yhteistyötä ympäristöystävällisen rakentamisen saralla”, toteaa NCC:n toimialajohtaja Timo Suominen. Yhtiöt ovat toteuttaneet yhteistyössä muun muassa vuoden 2015 asuntomessuille Kivistöön luonnonvaratasapainoisen Opaali-kerrostalon ja vuonna 2018 Hakunilaan Kaskelantie 1:n, joka valmistuessaan oli Suomen suurin Joutsenmerkitty kerrostalo.

Ajatus Joutsenmerkin kriteerit täyttävästä talohankkeesta syntyi VAV:n toimitusjohtaja Teija Ojankoskelle Joutsenmerkin järjestämässä infotilaisuudessa elokuussa 2015. ”Tämän jälkeen VAV:n hallitus on linjannut, että kaikissa yhtiölle rakennettavissa kiinteistöissä noudatetaan Joutsenmerkkikriteerejä”, kertoo Teija Ojankoski.