Terveellisten tilojen rakentaminen kiinnosti Savon Koulutuskuntayhtymää VAV:n ja NCC:n Joutsenmerkki-kohteessa

Vantaan Hakunilaan rakennetaan uutta kerrostaloa, jonka on tarkoitus täyttää pohjoismaisen Joutsenmerkin ympäristökriteerit. Savon Koulutuskuntayhtymä (SAKKY) vieraili VAV:n ja NCC:n työmaalla elokuussa. Joutsenmerkkirakentamisen lisäksi heitä kiinnosti erityisesti kuulla hyväksi havaittuja käytäntöjä omia rakennushankkeitaan ajatellen.

Savon Koulutuskuntayhtymällä on tiedossa suuria kampushankkeita, joihin haetaan kestävän kehityksen mukaista lähestymistapaa. Se oli syy, miksi SAKKY:n kehityspalveluiden edustajat järjestivät kaksipäiväisen opintomatkan tutustuakseen Joutsenmerkin mukaiseen rakentamiseen. Matkaan kuului myös vierailu Kaskelantie 1:n työmaalle Vantaan Hakunilaan. Sinne VAV ja NCC rakentavat kerrostaloa, jolle pyritään saamaan Joutsenmerkki.

SAKKY:lle tärkeää on toimitilojen houkuttelevuus niin opiskelijoille kuin työntekijöille. Energiatehokkuuden ja pienemmän ympäristövaikutuksen lisäksi Joutsenmerkityssä talossa on kiinnitetty huomiota materiaalien turvallisuuteen ja vähäpäästöisyyteen sekä hyvään ja terveelliseen sisäilmaan.
- Haluamme tarjota opiskelijoille ja henkilöstöllemme terveelliset ja parhaat oppimisympäristöt. Oli hienoa nähdä VAV:n ja NCC:n työmaalla, että Joutsenmerkitty rakentaminen on mahdollista myös suurissa hankkeissa, kertoo koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve.
- Opintomatkallamme keräsimme tietoa myös rakentajien kokemuksista ja hyviksi havaituista käytännöistä, hän jatkaa.

Suurin ero Kaskelantie 1:ssä NCC:n normaaliin rakennushankkeeseen verrattuna on Joutsenmerkin kriteerissä vaadittu dokumentaatiotaso kemikaaleille ja rakennustuotteille. Jo suunnitteluvaiheessa tulevia materiaalivalintoja valmisteltiin tarkkaan.
- Olemme tehneet materiaalitoimittajille toimitetut selvityspyynnöt mahdollisimman yksinkertaisiksi, jottei alihankkijoillemme tule niistä liian suurta kynnystä. Haluamme siten ohjata koko rakennusalaa vastuullisempaan suuntaan. On ollut hieno huomata, kuinka positiivisesti tähän on suhtauduttu. Alihankkijoille, kuten henkilöstöllemmekin, on Joutsenmerkkitavoitteesta tullut ylpeydenaihe, kertoo NCC:n työmaainsinööri Marjukka Nio.
- Muita kiitettäviä toimintatapoja on tiivis ja erittäin sujuva yhteistyö Joutsenmerkin myöntävän ympäristömerkinnän kanssa, Nio sanoo.