Suomessa jäädään liian herkästi voivottelemaan kriisiä

Suomi100Forumissa puhuva NCC Asumisen maajohtaja Juuso Hietanen tähdentää, että voivottelu ei auta. Tosiasiat tulee hyväksyä ja sopeuttaa omat toimen niiden mukaan.

Keskustelutilaisuus järjestetään tiistaina 3.3. Lahden Sibeliustalossa. Tapahtuman teemana ovat talous ja kriisi. Aamupäivällä puheenvuoron saavat puolueiden puheenjohtajat ja iltapäivällä elinkeinoelämän edustajat. NCC Asumisen Suomen maajohtaja Juuso Hietanen valottaa puheenvuorossaan kansainvälistä näkökulmaa kriisitietoisuuteen. Hietasella on lähes vuosikymmenen mittainen kokemus rakennusbisneksen johtamisesta Venäjällä.

– Suomessa puhutaan paljon kriisistä ja voivotellaan. Emme voi kuitenkaan jäädä odottelemaan markkinoiden muuttumista paremmaksi, vaan meidän pitää itse jatkuvasti muuttaa toimintaamme. Ne pärjäävät, jotka hyväksyvät tosiasiat nopeasti, muuttavat omaa toimintaansa joustavasti, eivätkä jää valittelemaan tilannetta, toteaa Hietanen.

Venäjän viime vuosien tapahtumat ovat tehneet kriisitietoisuudesta konkreettisen aiheen Hietaselle, joka vastaa NCC:n asuntorakennuttamisesta sekä Suomessa että Venäjällä. Pietarin rakennusbisneksessä pelataan eri säännöillä kuin Suomessa. Poliittisilla nimityksillä on Venäjällä paljon suurempi vaikutus liiketoimintaan, ja kilpailijat keksivät haasteiksi mielikuvituksellisia kampitusyrityksiä.

– Kun vuonna 2014 Venäjällä kriisi todella hyökyi päälle, pidimme NCC:llä johtoryhmän kokouksen Pietarissa kaksi kertaa kuussa. Keskityimme markkinoihin ja mahdollisiin skenaarioihin asiakkaidemme näkökulmasta katsoen. Meillä on jokaiselle eri asiakasryhmälle olemassa suunnitelmat eri skenaarioiden varalle, Hietanen sanoo.

Muutosten hyväksyminen ja niihin valmistautuminen ovat nykytilanteessa pärjäämisen edellytyksiä.
– Jokainen muutos on haaste, mutta ei välttämättä negatiivinen. Aina niistä kuitenkin selvitään, kun on tarpeeksi hyvin valmistauduttu ja reagoidaan nopeasti. Asenteen pitää olla oikea, Hietanen summaa.

Juuso Hietanen jatkaa aiheesta puheenvuorossaan tiistaina 3.3. klo 14.15. Tilaisuutta voi seurata YLE:n suorana verkkolähetyksenä.