NCC asfaltoi Suomenlinnan tunnelia

Suomenlinnaan johtavaa tunnelia on korjattu viime keväästä asti Helsingissä. Nyt korjaus on loppusuoralla ja autonlevyisen tunnelin asfaltointia viimeistellään. NCC vastaa hälytysajoneuvojenkin käytössä olevan tunnelin asfaltoinnista.

Nyt korjattu tunneli yhdistää Suomenlinnan saaren mantereeseen. Viimeisinä toimenpiteinä NCC jyrsi huonokuntoisen asfalttipinnan pois, teki uuden pohjan ja viimeistelee parhaillaan uutta asfalttipäällystettä tunneliin. NCC pystyy kierrättämään tunnelin vanhan asfaltin uusien massojen valmistukseen asfalttitehtaallaan.

Ei yhtään ylimääräistä tilaa

Tunneli on vain noin neljä metriä leveä ja kolme korkea. Se on asfalttikoneille ahdas tila. Ajoväylää kaventaa vielä reilusti tunnelissa oleva kunnallistekniikka.

– Ahtauden takia olemme joutuneet kuljettamaan asfalttimassan levityskoneelle kauhakuormaajilla, joita meillä on ollut käytössä 2–3 kpl sen mukaan, miten niitä on tunneliin mahtunut. Sanoisin, että levityksen alussa, kun lähdimme Suomenlinnan päästä kohti mannerta, valmista pintaa tuli hitaasti, mutta tämän olimme tiedostaneet ja varautuneet ottamalla aloitukseen niin monta kuormajaa kuin tunneliin mahtuu. Tarvittaessa olemme saaneet sovittua aikataulut niin, että esim. taloteknisiä töitä tehnyt porukka on saanut tehdä työnsä tunnelissa myös suunnitellusti, työnjohtaja Riku Romppanen kertoo.

Asfalttimassa kuljetetaan Kaivopuistoon NCC:n Vantaan asfalttiasemalta. Kuljetuksissa on pyritty mahdollisuuksien mukaan välttämään ruuhka-aikoja.

Meriveden aiheuttamaa korroosiota

Suomenlinnan tunnelin talotekniikan uusimisen lisäksi tunnelia ympäröivää kalliota on tiivistetty ja lujitettu. Myös ilmastointia ja valaistusta on korjattu. Tunneli on otettu käyttöön vuonna 1981, jonka jälkeen se oli päässyt huonoon kuntoon. Tunneliin vuosi aiemmin runsaasti merivettä, joka aiheutti korroosiota teknisille järjestelmille. Merkittävää oli myös, että vuotovedet toivat tunneliin radonia niin suuria määriä, että huoltohenkilökunnan työaikaa tunnelissa jouduttiin rajoittamaan.

Tunnelista vastaa Suomenlinnaa hallinnoiva Suomenlinnan hoitokunta. Korjauksesta on vastannut Suomenlinnan hoitokunnan, YIT:n, Pöyryn ja Aren muodostama allianssi. Suomenlinnassa asuu noin 800 ihmistä.

Lisätietoja hankkeesta antaa aluepäällikkö Lauri Saarinen, p. 040 504 1880.