Pukkilan uudelle asuinalueelle Turussa ensimmäiset asukkaat

Turun keskustan liepeillä oleva alue saa ensimmäiset asukkaansa joulukuun alussa, kun NCC:n Nrepille rakentaman kokonaisuuden Kortteli 88:n eli Juli Pukkilan ensimmäinen talo Harmony valmistuu.

NCC rakentaa yhteensä viiden kerrostalon ja niihin liittyvän pysäköintihallin kokonaisuutta kiinteistöalan yritykselle Nrepille. Asuntoja tuohon kokonaisuuteen tulee 526 ja asunnot ovat vuokrattavissa Juli Livingin verkkokaupan kautta. Ensimmäiseksi valmistuvassa Harmony-nimisessä talossa on 119 asuntoa ja asukkaat pääsevät muuttamaan uuteen kotiin 1.12. Samassa yhteydessä myös pysäköintihallin ylin kerros otetaan osittain asukkaiden käyttöön.

– Me NCC:llä olemme saaneet olla aktiivisena osapuolena kehittämässä koko Pukkilan aluetta ja näin myös tukemassa osaltamme Turun kaupunkikehitystä. Kaupunki kehittyy, väkiluku kasvaa ja myös asuntotarve kasvaa sitä myöden jatkuvasti. Pukkilan alueen ensimmäinen asuinkerrostalo valmistuu ympäristövastuullisesti suunniteltuun ja toteutettuun kortteliin, sanoo NCC:n Länsi-Suomen toimialajohtaja Esa Lehmusvuori.  

– Turku on kasvanut viime vuosina ja kaupunkilaiset tarvitsevat yhä monipuolisimpia elämisen ratkaisuja. Pukkilan hanke on yksi suurimmista Turun kohteistamme ja kuvastaa hyvin meidän tavoitteita kaupunkikehityksen kuin ilmastotavoitteiden osalta. Juli Pukkilan kortteli tarjoaa viihtyisän kokonaisuuden, josta löytyy laadukkaita koteja niin perheille kuin yksin asuville, kommentoi Nrepin hankekehitysjohtaja Martta Kyllönen.

Laadukkaiden asuntojen lisäksi korttelissa on panostettu laadukkaisiin ja toimiviin yhteistiloihin ja pihan toiminnallisuuksiin. Asumiskokemus on huomioitu korttelin suunnittelun kaikissa vaiheissa.

Tärkeä kaupungin kehittymiselle

Pukkilan alue on noin 15 hehtaarin kokoinen entinen teollisuusalue, johon on tarkoitus rakentaa koteja yli 3 000 asukkaalle. Alueen suunnittelussa on haluttu huomioida ihmisen kokoinen mittakaava ja mielenkiintoisen kaupunkiympäristön rakentaminen. Pääosin talot tulevat olemaan 6–8-kerroksisia, Naantalin pikatien puoleiseen laitaan on suunniteltu myös yksi 16-kerroksinen talo ja sen viereen kaksi 11–12-kerroksista taloa. NCC:n rakentama Harmony on ensimmäinen alueelle valmistunut kerrostalo tällä uudella alueella.  

Puistoalueiden rakentaminen Pukkilaan alkaa ensi vuoden puolella ja ensimmäiset puistoalueet ovat asukkaiden käytössä jo tulevana kesänä. Katuverkostoa on alettu rakentaa jo vuonna 2022 ja tämä työ saadaan päätökseen vuoden 2024 aikana. Suunnittelun tavoitteena on ollut luoda Pukkilaan hyvät jalankulku- ja polkupyöräyhteydet. Julkinen liikenne toimii alueella jo nyt hyvin.

Korkeat ympäristötavoitteet

Rakenteilla oleva Juli Pukkilan kortteli 88 on alun perin NCC:n omaa hankekehitystä. NCC:n suunnitelmat viimeisteltiin yhdessä Nrepin kanssa heidän tultua mukaan hankkeeseen. Siinä yhteydessä päätettiin muun muassa hakea Pukkilan korttelille LEED Platinum -ympäristösertifikaattia. Platinatason sertifiointeja tämän kokoluokan hankkeissa ei ole Suomessa vielä montaa. Kaikki korttelin talot rakennetaan A-energialuokkaan ja osa rakennusten tarvitsemasta sähköenergiasta tuotetaan omavaraisesti aurinkopaneeleilla ja lämmitys määlämmöllä.

– Nrepin ilmastotavoitteet ja ympäristövastuu ovat ohjanneet Pukkilan hanketta, josta LEED-Platina ja uusiutuvan energian ratkaisut ovat erinomainen esimerkki. Pukkilan kohde on ensimmäisiä Nrepin kohteista, jolle lähdettiin tavoittelemaan LEED Platinaa. Vaikka kohde itsessään on haastava, olemme ylpeitä siitä, että tavoitteesta on pidetty kiinni. Yhteistyö NCC:n kanssa on sujunut hyvin, ja kohde valmistuu aikataulussa” kommentoi Nrepin rakennuttajapäällikkö Jesse Pulli.

Rakennustyöt sujuneet suunnitellusti

Hankkeen kaikki rakennuskohteet ovat olleet käynnissä yhtä aikaa huhtikuusta 2023 asti, joten selvitettäviä asioita on korttelissa riittänyt. Korttelin talot valmistuvat yksi kerrallaan. Ensimmäiseksi valmistuu Harmony eli D-talo ja parkkihallin ylempi kerros, ne valmistuvat kaksi kuukautta alkuperäistä suunnitelmaa aiemmin.

Seuraavaksi vuorossa on Natura eli E-talo, joka valmistuu huhtikuussa 2024. Railo eli C-talo valmistuu toukokuussa 2024. Toukokuussa myös parkkihalli valmistuu kokonaisuudessaan, kun kaikki alemman kerroksen sisäpuoliset työt saadaan päätökseen. B-talo, Kaarna, valmistuu joulukuussa 2024. Viimeisenä valmistuu A-talo eli Elegance tammikuussa 2025. Koko korttelikokonaisuus saadaan valmiiksi kesällä 2025, kun myös pihatyöt valmistuvat.

– Me työmaalla haluamme kiittää jo tässä vaiheessa kaikkia osapuolia eli tilaajaa, kohteen valvojia, kaikkia kohteen urakoitsijoita ja suunnittelijoita sekä Turun rakennusvalvontaa hyvästä yhteistyöstä. Luonnollisesti myös oma työporukkamme, toimihenkilöt sekä työntekijät ansaitsevat isot kiitokset hyvästä työstä. Jatkamalla tätä hyvää ja sujuvaa yhteistyötä koko kortteli tulee valmistumaan suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti vaiheittain, sanoo NCC:n työmaapäällikkö Pasi Laivo