NCC:n toteuttama Namika Areena vuoden 2023 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon voittajaksi

Vuoden 2023 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon on voittanut Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy kohteellaan Namika Areena. Kohteen toteuttaja NCC onnittelee lämpimästi suunnittelijoita sekä hankkeen muita yhteistyökumppaneita.

Uutinen on lyhennelmä Betoniteollisuus ry:n tiedotteesta, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Namika Areenan laadukkaasti ja mittatarkasti toteutettujen julkisivujen kolmiulotteinen kuvio on haettu koripallon historiasta, pelin varhaisimmasta korityypistä, jossa kori oli tehty puukapuloista. Lähtökohta on runollinen, ja sen hienosti onnistunut tulkinta on tarpeeksi abstraktia ja kokonaisuutta palvelevaa. Korkean urheiluhallin umpiseiniä on oivallisesti jäsennelty korostaen vaakalinjoja, kun taas pystykiilojen vuorottelevat, teräväpiirteiset varjot, rytmittävät pintaa pienempiin osiin. Mittakaavan hallinta yhdistettynä elementtijakoon on erittäin taitavaa ja konstailematonta. Harvoin saa nähdä näin oikeaan osunutta mitoitusta, missä ei ole jakojäännöksiä rytmiä häiritsemässä. Lopputuloksena on nähtävissä niin suunnittelijoiden kuin valmistajien onnistunut yhteistyö.

Julkisivujen punaruskea väritys viittaa nahkaiseen koripalloon. Valittu väri sopii hyvin puiden ympäröimälle tontille eri vuodenaikoina. Elementtijulkisivun saumat on käsitelty samalla Umbra-patinakäsittelyllä kuin betonipinnat, jolloin julkisivun värierot ovat tasaantuneet, ja julkisivu antaa rauhallisen, yksiaineisen vaikutelman. Kokonaisuuden väritys liittyy saumattomasti ympäröiviin oransseilla tehosteväreillä terävöitettyihin mustavalkoisiin ulkokenttiin ja paikoitusalueisiin. Kaiken kaikkiaan rakennus, sen ympäristö ja betoniset julkisivut ilahduttavat kävijöitään, toivottavasti vuosisadan/vuosikymmenten jälkeen yhtä paljon kuin tänä päivänä.

Namika Areenan on suunnitellut Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen. Pääsuunnittelijana on toiminut Hilla Rudanko ja ARK rakennussuunnittelijana Panu Härmävaara. Rakennesuunnittelija on Ideastructura Oy. Tilaajana on ollut Helsingin NMKY ja toteuttajana NCC Suomi Oy. Julkisivutoimittajana on ollut Betset Oy ja julkisivun Umbra- värjäyksen on toteuttanut ART-Betoni Oy.

Palkittavat:

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy
Rakennuttaja/tilaaja: Helsingin NMKY ry
Elementtisuunnittelu: Ideastructura Oy
Rakennusurakoitsija: NCC Suomi Oy
Julkisivun Umbra-käsittely: ART-Betoni Oy
Betonielementtitoimittaja: Betset Oy

Betoniteollisuus ry:n elementtijaoksen yhdeksännen kerran järjestämän Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon tarkoituksena on tuoda esiin onnistuneesti toteutettuja betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Palkinnon tärkeimpinä arvosteluperusteina ovat julkisivun arkkitehtoninen kokonaisuus, yksityiskohtien suunnittelu, betonin ominaisuuksien laadukas hyödyntäminen, uuden kehittäminen ja kohteen soveltuminen ympäristöön.

Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinto 2023 -kilpailun voittaja julkistettiin 29.11.2023.
Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinto 2023 -kilpailun voittaja julkistettiin 29.11.2023. Palkittujen yritysten edustajat kokoontuivat ryhmäkuvaan.