NCC:n joululahja auttaa köyhiä äitejä Haitissa

NCC:n vuoden 2014 joulunlahjoituksen ansiosta Haitin köyhät äidit saavat apua vaikeisiin synnytyksiin. Terveyden- ja sairaanhoito on liian kallista suurimmalle osalle maan väestöstä.

Kansainvälinen avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja sai 80 000 euroa NCC:n vuoden 2014 joululahjasta. Lahjoitus on suuri humanitäärinen apu Karibianmerellä sijaitsevalle Haitille, jossa terveyden- ja sairaanhoito on suurimmaksi osaksi yksityistetty eikä useimmilla ole varaa siihen.

– Olemme toimineet saarella vuodesta 1991 ja havainneet tarpeiden muuttuvan. Esimerkiksi lapsikuolleisuus on 5–6 kertaa korkeampi kuin muissa Karibianmeren maissa, Ruotsin Lääkärit ilman rajoja -järjestön yrityssuhdevastaava Katharina Ervanius ketoo.

Lääkärit ilman rajoja ylläpitää 130 vuodepaikan päivystyssairaalaa Haitin pääkaupungissa Port-au-Princessa. Sairaalassa annetaan maksutonta hoitoa ympäri vuorokauden. Siellä tarjotaan muun muassa hoitoa synnyttäjille, ja sen erikoisalaa ovat vaikeat synnytykset.

Sairaalasta saa myös tukea perhesuunnitteluun, psykologin palveluja sekä opastusta siihen, miten HIV:n tarttuminen äidistä lapseen voidaan estää. Siellä on myös osasto raskaana oleville naisille, jotka ovat saaneet koleratartunnan.
Maa kärsii edelleen vuoden 2010 voimakkaan maanjäristyksen seurauksista. Puhjennut koleraepidemia jatkuu edelleen ja pahenee joka vuosi sadekausien aikana.

Katastrofin jälkeen 700 000 henkeä on sairastunut koleraan. Lääkärit ilman rajoja on hoitanut kolmasosaa sairastuneista. järjestöllä on toimintaa myös neljässä muussa sairaalassa ja klinikalla.

NCC:n työntekijät, asiakkaat, yhteistyökumppanit ja ystävät olivat mukana päättämässä, miten viime vuoden joululahja jaettiin. Yli 8 100 vastaajasta 68 prosenttia valitsi Lääkärit ilman rajoja -järjestön. Lisäksi SOS-Lapsikylä ja Pelastakaa lapset saivat kumpikin 13 000 euroa.