NCC tukee ebolan vastaista avustustyötä

NCC on päättänyt lahjoittaa puoli miljoonaa Ruotsin kruunua Lääkärit ilman rajoja –organisaatiolle, joka on avannut uuden ebola-keskuksen Sierra Leoneen. Ebola leviää tällä hetkellä Länsi-Afrikan valtioista Sierra Leonessa, Guineassa ja Liberiassa.

Epidemia on vaatinut jo nyt aivan liian monta uhria. Lääkärit ilman rajoja -organisaation perustamissa kuudessa ebola-keskuksessa on hoidettu yli 4500 potilasta. Näistä 981 on tervehtynyt, mikä motivoi niin paikallisia viranomaisia kuin paikalle saapuneita avustustyöntekijöitä työssään.

- Monet tahot tekevät paljon työtä taistellakseen ebolaa vastaan ja tarpeet ovat valtavat. Meille NCC:läisille on tärkeää voida auttaa tässä kriittisessä tilanteessa. Ebola on tragedia sekä sairastuneille että heidän omaisilleen. Epidemian laajuus uhkaa raunioittaa näiden maiden taloudet ja koko yhteiskunnan, konsernijohtaja Peter Wågström toteaa.

Ebola on verenvuotokuume, jonka seurauksena on korkea kuolleisuus. Virus tarttuu ihmisiin ja eläimiin veren ja ruumiinnesteiden välityksellä. Vielä ei ole nähtävissä, että olisimme saaneet sen leviämisen aisoihin. Onnistunein toimenpitein voimme nopeastikin rajoittaa taudin leviämistä ja jopa parantaa siihen sairastuneita.

- Olemme tekemisissä aivan uuden asian kanssa. Aikaisemmin ovat tartunnat olleet pienemmässä mittakaavassa, mutta nyt tauti on levinnyt ennen näkemättömällä tavalla. Opimme koko ajan ja olemme entistä tehokkaampia, mutta tästä syystä meilläkään ei ole antaa vakiovastauksia, Katharina Ervanius, Lääkärit ilman rajoja -organisaation yritysvastaava kertoo.

Mihin rahat riittävät?

  • 900 kruunulla saa 80 litraa nesteytystä. Sen avulla voidaan potilasta hoitaa kuivumista vastaan noin kymmenen päivää
  • 440 kruunulla saa täydellisen suojavarustuksen niille, jotka joutuvat ebola-potilaiden kanssa tekemisiin
  • 275 kruunua riittää pakettiin, joka sisältää mm. suojavarusteita ja kloriinia sekä tietoa siitä, kuinka suojautua ebolalta, jota voidaan jakaa eteenpäin

Kaikkia suojavarusteita käytetään vain yhden tunnin ajan. Suojautunut hoitaja menee potilaiden luo lukitun tilan läpi telttaan, jossa on lämpöä n. 45-50 astetta. Lämpötila on niin korkea, että teltassa on vaikea selviytyä sen pidempään. Heti kun hoitaja tulee ulos, ruiskutetaan hänet kloriinilla ja hän saa apua puvun riisumisessa. Suojavarustukset poltetaan heti käytön jälkeen.

- Kaikki ymmärtävät, että satsaukset suojavarustukseen vain yhden tunnin käyttöä varten vievät paljon resursseja – sekä rahallisesti että henkilökohtaisesti. Juuri nyt on monta kokenutta kenttätyöntekijää lähdössä tartunta-alueille. Kaikki organisaatiossamme ovat sitoutuneita ja monet ovat jos siellä, tai menossa, kertoo Katharina Ervanius.