NCC siirtyy HoloLens-aikaan rakennusalan kärjessä

NCC kulkee rohkeasti eteenpäin digitaalisuuden maailmassa. Olemme ottaneet käyttöön Microsoftin HoloLensit, joiden avulla rakennuksen suunnitelmien esittelyä voidaan viedä entistä visuaalisempaan suuntaan.

- Haluamme olla edelläkävijöitä ja visiomme on uudistaa toimialaa – siitä tässä on kyse, hankkeen parissa työskentelevä NCC:n projekti-insinööri Tuomas Lankinen kertoo.

HoloLensit ovat niin sanotun lisätyn todellisuuden älylasit. Laite heijastaa tosimaailman päälle hologrammeja. Esimerkiksi Helsingin Vallilaan rakennettavaa Fredriksbergin toimistotaloa voidaan nyt esitellä tontilla luonnollisen kokoisena, vaikka rakentamista vasta aloitellaan. Laseihin voi viedä joko SketchUp- tai ifc-mallin.
- Laseissa on anturit, jotka kartoittavat tilaa ja pintoja, minkä avulla tilaan lisätty malli pysyy paikallaan. Olemme myös testanneet talotekniikan sijaintia. Esimerkiksi rakennuksen perspektiivin suhteen meillä on kuitenkin vielä haasteita, NCC:n tuotantoinsinööri Tatu Penttinen toteaa.

Microsoftin HoloLensejä ei ole vielä myynnissä, vaan NCC kehittää laseja yhteistyössä teknologiayritys Trimblen kanssa.
- Haluamme ehdottomasti ottaa tämän tekniikan oikeaan käyttöön jo kehitysvaiheessa, se on paras tapa puskea asiaa eteenpäin ja saada tekniikkaa vietyä käyttötarpeiden suuntaan, NCC:n tuotantopäällikkö Elina Tokola-Tuohino sanoo.