NCC osallistuu perhetalon rakentamiseen Boliviassa

NCC:n vuoden 2014 joululahjoituksella autetaan SOS-Lapsikylä-järjestöä rakentamaan perhetalo hylätyille lapsille Boliviassa. Talossa lapset saavat mahdollisuuden varttua vahvoiksi ja tasapainoisiksi aikuisiksi.

Kansainvälinen lastenoikeusjärjestö SOS-Lapsikylä sai vuonna 2014 NCC:ltä 13 000 euron joululahjoituksen. Rahoilla tuetaan uuden perhetalon rakentamista. Talossa tarjotaan orvoille ja hylätyille lapsille turvallinen ja rakastava kasvuympäristö.

– Haluamme yrittää luoda turvallisia koteja lapsille, jotka ovat menettäneet kaiken tai eivät voi asua vanhempiensa kanssa. Emme koskaan erota sisaruksia toisistaan. Palkattu sijaisäiti huolehtii lapsista näiden koko kasvuiän ajan, kertoo Anna Magnard, joka vastaa SOS-Lapsikylän yritysyhteistyöstä Ruotsissa.

Bolivia on yksi Etelä-Amerikan köyhimmistä maista. Lähes puolet kaikista lapsista elää köyhyydessä. Monet alle viisivuotiaat lapset kärsivät kroonisesta aliravitsemuksesta, ja tuhannet lapset elävät kadulla.

Boliviassa 1960-luvulta asti

SOS-Lapsikylä on toiminut Boliviassa 1960-luvulta asti ja rakentanut kymmenen lapsikylää perhetaloineen ja esikouluineen. Perhetaloissa asuu sijaisäiti ja viidestä kymmeneen lasta, jotka elävät yhdessä kuin perhe.

– Lapsikyliin tulevilla lapsilla on traumoja ja he tarvitsevat tukea voidakseen jatkaa elämässään eteenpäin. Kestää kauan, ennen kuin äiti pystyy voittamaan lasten luottamuksen ja lapset uskaltavat tuntea olonsa turvalliseksi, Anna Magnard sanoo.

Esikoulut ovat avoinna myös lähialueen muille lapsille, joilla on biologiset vanhemmat. Siten vanhemmat pystyvät käymään töissä, mikä vähentää riskiä, että uusia lapsia hylättäisiin.

Kouluja ja ammattikouluja

SOS-Lapsikylä on käynnistänyt myös kouluja ja ammattikouluja, jotka ovat avoinna kaikille lähialueen lapsille. Viime vuosina on käynnistetty perheitä tukevia ohjelmia, joiden avulla halutaan tukea perheitä ja lapsia, jotta he pysyisivät yhdessä ja pystyisivät parantamaan elintasoaan.

SOS-Lapsikylän perusti Hermann Gmeiner vuonna 1949 Itävallassa. Hän halusi luoda jotain parempaa kuin perinteiset lastenkodit kaikille niille lapsille, jotka olivat menettäneet vanhempansa toisen maailmansodan aikana. Järjestö toimii nykyään 134 maassa omilla kansallisilla tunnuksillaan.

NCC:n joululahjoitus 2014 jaettiin kolmen järjestön kesken. Lääkärit ilman rajoja sai suurimman osan eli 80 000 euroa, ja Pelastakaa lapset ja SOS-Lapsikylä saivat kumpikin 13 000 euroa.