Kai Enberg (vas.) ja Atte Veijola johtavat töitä Tvärminnessä.

NCC korjaa Helsingin yliopiston tutkimuslaitoksen kiinteistöjä Hangossa

Tvärminnen eläintieteellisen tutkimuslaitoksen päärakennuksen peruskorjaus valmistui loppusyksyllä ja nyt käynnissä ovat tutkija-asuntolan peruskorjaus sekä laituri. Helsingin yliopisto tekee Tvärminnessä rannikonläheisten elinympäristöjen tutkimusta.

Hankoniemessä sijaitseva Tvärminnen tutkimuslaitos on vanha paikka, siellä on tehty rannikonläheisten elinympäristöjen tutkimusta jo yli 120 vuoden ajan. Alue on ollut Helsingin yliopiston omistuksessa vuodesta 1919 ja se on osa bio- ja ympäristötieteellistä tiedekuntaa.

NCC:n nyt korjaamat kiinteistöt ovat valmistuneet vuonna 1970. Päärakennuksen tutkimustiloja on korjattu aiemmin vuonna 1998, jolloin on myös rakennettu kaksi uutta kokeellisen tutkimuksen rakennusta. Syksyllä valmistuneessa tutkimuslaitoksen peruskorjauksessa uudistettiin mm. akvaariotiloja, joihin liittyi painovoimalla toimiva merivesijärjestelmä.

Asuntolan ja laiturin korjaustyöt ovat täydessä vauhdissa ja niissä käytetään myös paikallisia urakoitsijoita. Molemmat projektit valmistuvat ensi kesänä. Asuntolan peruskorjaukseen kuuluu paljon LVI-töitä, jossa lähes kaikki uusitaan. Asuntolaan lisätään poistoilmanvaihto lämmön talteenotolla ja rakennus liitetään maalämpöön. Sisällä kaikki pinnat uusitaan, julkisivua kunnostetaan ja ikkunat vaihdetaan.

Kiitoksia käyttäjiltä

NCC:n rakentajat saivat tutkimuslaitoksen jo valmistuneessa korjaushankkeessa paljon kiitosta.

– Korjasimme tiloja yli vuoden ja saimme kiitosta erityisesti käyttäjien huomioimisesta. Kerroimme aina etukäteen, mitä seuraavalla viikolla tehdään ja yhteensovitimme meidän tekemistä käyttäjien toiveiden kanssa. Jos meidän aikataulut eivät sopineet käyttäjille, niin joustimme ja vaihdoimme työjärjestystä tilaajan toiveen mukaan. Näin häiriöt pysyvät minimissä. Keskustelemalla kaikki on onnistunut hyvin, tutkimuslaitoshankkeessa vastaavana työnjohtajana toiminut Kai Enberg kertoo.

Käärmeitä paratiisissa

Tvärminne on luonnonsuojelualutta merta ja merenpohjaa myöten, vain tutkimus ja opetus on alueella sallittua. Liikkuminen maa- ja vesialueilla virallisten väylien ulkopuolella sekä maihinnousu saariin on kielletty ympäri vuoden. Kaikenlainen kalastus on myös alueella kielletty. Tvärminnessä järjestetään kuitenkin erilaisia ohjelmia yleisölle ja alueella on yleisölle avoin luontopolku. Koska asema on perustettu jo vuonna 1902, se tarjoaa taustatietoa pitkäaikaisten ympäristömuutosten tutkimiseen.

Tvärminne onkin aitoa luonnonmukaista rannikkomaastoa käärmeineen kaikkineen. Rantakäärmeitä ja kyitä on alueella niin paljon, että ne pitävät rakentajat hyvin hereillä.

– Tekniikkakuilun suojista käärmeitä löytyi näin talvellakin, mutta kesällä niitä on joka paikassa. Erityisesti tutkimuslaitoksen julkisivutöissä käärmeisiin törmättiin päivittäin. Ovet pitää olla huolellisesti kiinni, etteivät mene sisälle rakennuksiin, Enberg kertoo.