Mittava tehdashanke rakentuu tiiviissä yhteistyössä

NCC rakentaa uudet toimitilat David Brown Santasalolle Jyväskylään. Uudesta tehtaasta tulee konsernin lippulaiva, joka palvelee asiakkaita maailmanlaajuisesti. Yli 22 miljoonan euron investointi on teollisuusvaihdealan suurin Suomeen tehty kertainvestointi ja myös globaalisti yhtiön suurin.

Jyväskylän Keljonkankaalle nousevan tuotantotilan maarakennustyöt käynnistyivät marraskuussa 2020. Projektin ensimmäisessä vaiheessa valmistuvat toimistosiipi ja koneistushalli, joiden myötä komponenttivalmistus starttaa uusissa tiloissa lokakuussa 2021. Vuotta myöhemmin valmistuvat hallit 2-3, jolloin kaikki Jyväskylän toiminnot pääsevät muuttamaan saman katon alle.

”Olemme ainutlaatuisen asian äärellä. Kun laitos valmistuu loppuvuodesta 2022, meillä on käytössämme maailman modernein teollisuuden voimansiirtojärjestelmiä valmistava tehdas. Kokonaisuus mahdollistaa toiminnan laajentamisen ja tehostamisen, avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia sekä kehittää kilpailukykyä ja asiakaspalvelua”, David Brown Santasalon (DBSantasalo) projektipäällikkö Antti Haapaniemi sanoo.

DBSantasalon yli 10 000 neliön suuruisesta uudesta tehtaasta tulee koko konsernin teollisuusvaihteiden päätehdas, joka palvelee asiakkaita maailmanlaajuisesti räätälöidyillä voimansiirtoratkaisuilla. Investoinnin avulla yhtiö pystyy lyhentämään olennaisesti välitysosien, hammaskehien, huoltojen ja kokonaisten vaihteiden toimitusaikoja.

Parhaat tilat osaamisella ja kokemuksella

DBSantasalon tuotantolaitoksen tilaajana toimii kiinteistökehittäjä Jykia Oy:n omistama Kiinteistö Oy Jyväskylän Lynx ja rakennuttajana Jykia, jolla on kokonaisvastuu hankkeen hoitamisesta alusta loppuun. Vaikka luminen talvi toi rakentamiseen alussa omat haasteensa, työt saatiin aloitettua ajallaan ja rakentaminen on edennyt aikataulussaan.

”Tämän kokoluokan hankkeen toteuttaminen vaati osaamista ja kokemusta, mutta myös kiinteistön omistajalta vahvaa kassaa. Haluamme olla ketterä toimija ja pystyä reagoimaan asiakkaiden tarpeisiin kustannustehokkuus, laatu ja aikataulut huomioiden”, Jykia Oy:n toimitusjohtaja Seija Takanen toteaa.

”Hanketta ohjaavat vaatimukset eivät koske vain tehdasrakennusta, vaan myös tontin käyttöä. Pyrimme kaikessa siihen, että DBSantasalo saa parhaat mahdolliset tilat. Huomioimme suunnittelussa tietysti myös elinkaarikustannukset ja teemme ratkaisut kiinteistön omistamisen näkökulmasta”, Takanen jatkaa.

Hyvä yhteistyö takaa hyvän lopputuloksen

NCC valittiin laitoshankeen projektinjohtourakoitsijaksi. ”Neuvottelimme useiden toimijoiden kanssa, joista valitsimme NCC:n kustannustehokkaana, ammattimaisena ja luotettavana toimijana. Meille on tärkeää, että homma hoituu ja yhteistyö toimii koko hankkeen ajan tiedottamisesta toteutukseen”, Takanen kertoo.

NCC:n rakennuspäällikkö Ville Kupiainen pitää urakkamuotoa toimivana ratkaisuna, sillä se mahdollistaa rakentamisen nopealla aikataululla tiiviissä yhteistyössä sekä parhaiden ratkaisujen löytämisen hankkeelle. DBSantasalo-hankkeessa on huomioitava esimerkiksi tuotantotilojen olosuhteiden tasalaatuisuus ja tasokkaat suunnitteluratkaisut, jotka kestävät kovaa käyttöä.

”Hyvä yhteishenki projektiryhmän sisällä on mahdollistanut sen, että tulipa matkan varrella eteen mitä tahansa asioita, ne on pystytty ratkomaan hankkeen parhaaksi” Kupiainen summaa.

Kestävän kehityksen näkökulmat mukaan

Tiiviissä yhteistyössä on luonnollisesti mukana myös DBSantasalo. ”Paljon on opittu matkan varrella, kun olemme saaneet koottua eri alan ammattilaiset saman pöydän ääreen. Yhteinen ymmärrys on kasvanut ja olemme löytäneet yhdessä tekemällä toivomaamme kustannustehokkuutta”, Haapaniemi sanoo.

Uusi laitosrakennus toteutetaan kestävää kehitystä sekä rakennuksen koko elinkaarta ja käyttökustannuksia ajatellen. Laitoksessa on muun muassa valmius ottaa käyttöön aurinkoenergiaa. Lisäksi on tehty selvityksiä toteuttaa kohde BREEAM-ympäristösertifikaatin vaatimusten mukaisesti.

”Rakentamisessa käytetään vain uusiutuvaa sähköä. Louhe, jota syntyy noin 30 000 tonnia, hyödynnetään rakentamisessa. Murskekasa onkin melkoinen, sillä se on suunnilleen samankokoinen kuin ensimmäisenä valmistuva ykköshalli. NCC:n tavoitteena on kierrättää ja käyttää uudelleen työmaan rakennusjätteet 70-prosenttisesti, joten myös tämä ohjaa toimintaamme työmaalla”, Kupiainen kertoo.

An illustration of the factory.