Laajasalon uuden ostoskeskuksen työmaalla elementtiasennuksia seurataan tietomallin avulla

NCC on johtava urakoitsija digitalisoinnin ja digitaalisen rakentamisen alalla VDC:n ja virtuaalitodellisuuden hyödyntämisen ansiosta. Tietomallinnetut kohteet alkavat olla arkipäivää ja malleja kehitetään jatkuvasti. Laajasalon uuden ostoskeskuksen työmaalla hyödynnettiin elementtiasennusten aikataulumallia.

- Tästä näkee suoraan värikoodeittain, että nuo vierekkäiset elementit asennettiin eri päivinä, toteaa työmaainsinööri Aku-Matti Kauppinen siirrellen hiiren osoitinta näyttöruudulla Laajasalon uuden ostoskeskuksen tietomallinnuskuvan päällä.
Rakennamme Helsingin Laajasaloon uuden ostoskeskuksen, jonka bruttoala on 18 700 brm2. Vuokrattavaa liiketilaa tulee 8 200 m2 ja tilat jakautuvat kahteen kerrokseen. Lisäksi rakennamme pysäköintikerroksen maan alle. Tontilla käynnistettiin maarakennustyöt viime toukokuun alussa ja ostoskeskuksen avajaisia vietetään tämän vuoden marraskuussa.

Kuten lukuisat muut rakennushankkeemme nykyisin myös Laajasalon uusi ostoskeskus on tietomallinnettu. Laajasalossa malliin lisättiin elementtien asennusaikataulu ja seurantatieto.
- Malliin vietiin ensin lohkokohtainen runkovaiheen aikataulu ja sitten vielä tarkempi elementtikohtainen aikataulu. Pystyn antamaan suoraan mallista elementtiurakoitsijalle aikataulun. He raportoivat päivän suoritteet ja päivitän tiedot malliin. Näin meillä on jatkuvasti ajantasainen tietomalli käytössämme, Kauppinen kertoo.

- Visuaalinen 4D-mallin tarkastelu toki helpottaa kohteen hahmottamista ja on hienon näköistä, mutta minulle tietopuoli on tärkeämpi. Saan nopeasti tehtyä määrätarkastelun, kun aiemmin se piti piirustuksista itse laskea. Lisäksi voin todeta valmiusasteen, mikä helpottaa myös esimerkiksi aliurakoitsijoiden laskutuksen seurantaa. Kyllähän tämä tehostaa ja parantaa toimintaa monin tavoin. Siksi toivon jatkossa vastaavaa aikatauluseurantaa myös muihin työlajeihin.

Ei vain toimiston työkalu

Laajasalossa tietomalli on koko työmaahenkilöstön käytettävissä. Työmaalla on yhteiskäyttökone, josta voi tarkastella yhdistelmämallia eli kaikki osa-alueet sisältävää tietomallia kohteesta. Lisäksi käytössä on Dalux-ohjelmisto, jonka avulla esimerkiksi sähkö- tai IV-urakoitsijat voivat hyödyntää mallia omalla älypuhelimellaan.
- Olemme pitäneet työmaahenkilöstölle omia koulutuksia tietomallityökalujen käyttöön. Ja jos ei omaa osaamista vielä ole, tullaan minulta välillä kysymään, miltä malli näyttää. Kiinnostusta siis riittää, toteaa Kauppinen.

- VDC:n kehitystyössä meillä on lähtökohtana, että tarjoamme tiedon heille, jotka sitä tarvitsevat. Ei ole hyvä, että kaikki tieto ja osaaminen ovat vain tukitoimintojen hallussa, Head of VDC Finland Maria Lennox sanoo.
- Sen lisäksi, että tuomme tietomallin sisälle jatkuvasti uusia ulottuvuuksia, kehitämme työkaluja helppokäyttöisemmiksi. Hyvä esimerkki tästä on juuri Dalux-käyttöliittymä älypuhelimiin. VDC-tiimimme tarjoaa työkalun, mutta tietomallien hyödyntäminen ja ylläpito tapahtuvat lähes täysin työmaalla.