Hanasaari kukoistaa kuninkaallisille

Juuri peruskorjattu Hanasaaren kulttuurikeskus saa kuninkaalliset avajaiset 1.6.2017. Alun perin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja presidentti Urho Kekkonen vihkivät rakennuksen käyttöön 1.6.1975. Nyt 42 vuotta myöhemmin Ruotsin kuningas vierailee paikassa uudelleen muiden pohjoismaisten valtionpäämiesten kanssa.

Pohjoismaiden valtionpäämiehet tulevat Helsinkiin juhlimaan 100-vuotista Suomea ja osallistuvat myös Hanasaaren uudelleenvihkimiseen. Paikalle tulevat Suomen presidenttiparin lisäksi Islannin presidentti puolisoineen, Tanskan kuningatar sekä Ruotsin ja Norjan kuningasparit. Tilaisuutta isännöi Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman.

Helsingin Lauttasaaren naapurissa sijaitseva Espoon Hanasaari on ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus ja kaikille auki oleva kongressihotelli, jossa on erityisen kaunis merellinen ympäristö. Uusitut tilat on maustettu pohjoismaisten suunnittelijoiden designilla ja taiteella.

1970-luvun arkkitehtuuria kunnioittaen

Hanasaaren peruskorjaus tehtiin allianssimallilla. Projektin erikoisuus oli rakennuksen tarkka alkuperäisen, 1970-luvun ilmeen säilyttäminen. Tiloja, tekniikkaa ja materiaaleja on nykyaikaistettu, mutta ilme on pääosin entisellään. Rakennukseen tehtiin myös lisäkerros toimistolle.

- Lopputulos on kerrassaan upea. Hanasaari on peruskorjauksen jäljiltä valoisampi ja ilmavampi, mutta kulttuurikeskuksen arkkitehtonisista ominaispiirteistä ei ole silti tingitty. Olemme vaalineet tarkoin Hanasaaren kulttuuriperintöä itse rakennuksen näkökulmasta ja suojelleet taidetta, jolla on aina ollut keskeinen rooli, kertoo Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman.

Hanasaari - Hanaholmen

Esimerkillinen allianssihanke

Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on Hanasaaren hallinnollinen päämies, mutta kiinteistön omistaa Suomen valtio, joka on myös vastannut peruskorjaushankkeesta.

-Sekä Senaatti-kiinteistöt rakennuttajana että NCC urakoitsijana ovat tehneet hienoa työtä. Peruskorjaukseen kuului sekä uudistus- että korjaustyöt, joten se oli hankkeesta vastaaville melkoinen haaste, Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman sanoo.

Myös Senaatti-kiinteistöjen rakennuttajapäällikkö Markku Inkeroinen kehuu yhteistyötä:

- Olemme todella tyytyväisiä näin mittavan hankkeen lopputulokseen. Sekä Hanasaarelle luvattu aikataulu, että allianssiurakoitsijan kanssa syksyllä 2015 sovittu budjetti pitivät.

Tyylikäs luomus

Hanaholmen on nyt päivitetty versio entisestään. Valoa on enemmän, aulassa on bistro ja viinibaari. Myös hotellihuoneille, ravintolalle sekä kokous- ja asiakastiloille on tehty mittava kasvojenkohotus. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Veikko Malmio, peruskorjauksen arkkitehtonisesta suunnittelusta ja laajennuksesta ovat vastanneet arkkitehdit Mika Penttinen ja Kirsi Korhonen. Suunnittelutoimisto Koko3 on Jukka Halmisen johdolla vastannut sisustuksesta ja suunnitellut myös joitakin kalusteita. Kivi ja Tuuli Sotamaa ovat suunnitelleet kalusteet noin puoleen yhteensä 66 hotellihuoneesta.

- Ruotsi näkyy joka puolella rakennusta olevassa taiteessa, mutta myös sisustuksen yksityiskohdissa. Monissa hotelli- ja kokoushuoneissa on nähtävissä itävaltalais-ruotsalaisen muotoilijan Josef Frankin vaikutus. Lisäksi osa kokoustiloista on saanut nimensä ruotsalaiskeksintöjen, kuten jakoavaimen ja dynamiitin mukaan, Gunvor Kronman kertoo.