Aviapoliksen Mondo Village on nousukiidossa

Lentokentän kainalossa sijaitsevalle Aviapolis-alueelle asettuva Mondo Village on kuin kylä kaupungissa. Ainutlaatuinen hanke tarjoaa tilaa työlle ja elämälle keskellä luontoa. Minne muualle pääsee niin lentäen, raiteita pitkin, autoillen, pyöräillen kuin kävellen?

Aviapoliksen alue on osa Vantaan laajaa kaupunkikehityssuunnitelmaa, jossa katsotaan pitkälle vuoteen 2050 asti. Aviapoliksessa yhdistyvät Suomen nopeimmin kasvava yritysalue sekä vehreä ja eläväinen asuinalue. Alueelle rakentuu noin 20 000 asukkaan ja 60 000 työpaikan viihtyisä kaupunkikeskus.

Vantaan kaupungin aluearkkitehti Johanna Rajala on innoissaan.

- Haluamme tehdä enemmän kuin perushyvää kaupunkia ja kehittää alueen brändiä yhteistyössä asukkaiden, yritysten, maanomistajien ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Tavoitteet ovat erittäin korkealla.

Rakentamista kalliota ja metsää säästäen

Aviapolis Core -alueelle ja näkyvälle tontille, Lentoasemantien ja Ilmakehän risteykseen sijoittuva Mondo Village on suunniteltu ympäröivän luonnon ehdoilla. Suunnittelu pohjaa Vantaan kaupungin ja NCC:n yhteistyössä tekemään uuteen maankäyttösuunnitelmaan, jonka keskeisiä arvoja on kestävä kehitys.

- Iso kiitos NCC:lle erittäin hyvästä yhteistyöstä. Olemme saaneet tavoitteemme osumaan hyvin yhteen ja kaikki intressit ovat loksahtaneet kohdilleen. Mondo Village sopii hyvin alueen kokonaissuunnitelmaan, Rajala kiittää.

Aviapoliksen aluetta kehitetään ympäristöarvot mielessä, uuden kaupunkivihreän mallin mukaisesti. Maankäyttösuunnitelma säästää tontilla olevaa kallio- ja metsäaluetta virkistyskäyttöön, ja rakentaminen istutetaan ympäristöön sopivaksi.

- Kallio on korvaamaton luontoarvo, sillä se ei kasva takaisin, Rajala toteaa.

Kestävän kehityksen näkökulmaa edustaakin muun muassa se, että kivilouhosta – jota syntyy noin 148 000 kuutiota – käytetään niin Mondo Villagen maisemointiin kuin Aviapoliksen muiden kohteiden rakentamiseen.

Uudiskohde yhdistyy ympäristöönsä

Kansainväliseen lentokenttäkaupunkiin rakentuvan toimitilakorttelin kokonaisuus koostuu kuudesta talosta, jotka rakennetaan vaiheittain. Yksi rakennuksista on 13-kerroksinen hotelli, muut 7-8 -kerroksisia toimistorakennuksia.

- Rakennukset asettuvat tontille kehämäisesti, jonka ansiosta keskelle jää puistomainen piha-alue. Lisäelämää alueelle tuovat katuliiketilat, ravintolat ja muut palvelut sekä erilaiset tapahtumat ja tilaisuudet, projektipäällikkö Mika Välkki NCC:ltä kuvailee.

Hyvän suunnittelun ansiosta Mondo Villagen sisäpiha yhdistyy luontevasti kallioalueeseen ja edelleen tontin eteläpuoliseen kaupungin puistoalueeseen. Kallioalueeseen istutettavaa pysäköintilaitosta peittää viherkatto. Mondo Villagen vehreys tuo alueelle virikkeellisen, luovan ja elämyksellisen työ- ja asuinympäristön tarjoten monipuolisia virkistyspaikkoja.

- Tavoitteena on, että Mondo Villagen rakennukset sertifioidaan kansainvälisen BREEAM-ympäristöluokitusjärjestelmän mukaisesti Excellent-tasolle, Välkki toteaa.

Mondo Village elää 24/7

Monimuotoisen kaupunkiympäristön suunnittelun pääperiaatteisiin kuuluvat luonnolliset kohtaamiset, alueen toimijoiden saumaton yhteistyö sekä joustavat tilat. Tavoitteena on tasapainoinen työelämä, joka tukee muuta elämää ja tuo tasapainoa kiireiseen arkeen.

- Uutta maustetta tarjoilee alueen avoimuus ja aktiivisuus 24/7, mikä vetää puoleensa niin yrityksiä, korttelin työntekijöitä kuin elävästä ja vehreästä ympäristöstä nauttivia asukkaita, vierailijoita ja matkailijoita, Välkki sanoo.

Rajala ja Välkki kuvailevat Aviapoliksen aluetta virikkeelliseksi, monimuotoiseksi, resurssiviisaaksi, kansainväliseksi, kehittyväksi, kiinnostavaksi, käveltäväksi, kotoisaksi ja kompaktiksi korttelikaupungiksi. Urbaania elämää ja sujuvaa arkea tarjoileva Aviapolis on lähellä kaikkea.

- Kuinka monesta muusta työ- ja asuinpaikasta on kävelymatka niin lentokentälle kuin luontoon?, Rajala hymyilee.

- Kansainvälisenä toimintaympäristönä Aviapolis on portti maailmalle ja maailmalta Suomeen, Välkki lisää.

Louhinta Mondo Villagen alueella on käynnistynyt ja ensimmäisen talon rakentaminen pyritään aloittamaan vuoden 2020 aikana. Koko korttelin on tarkoitus valmistua vuonna 2027.

Mikä Mondo Village?

 • sijainti: Aviapolis Core, Vantaa, Lentoasemantien varrella
  tontin pinta-ala: noin 21 500 m2
 • uutta toimitilaa: noin 37 000 k-m2 sekä kallioalueeseen istutettava pysäköintilaitos
 • uniikki sijainti: kävelymatka luontoon ja lentokentälle, puoli tuntia Helsingin keskustaan
 • erinomaiset liikenneyhteydet: lentokone, juna (Aviapoliksen asemalle noin 150 metriä), auto, pyörä, kävely
 • tulossa: noin 2028 valmistuva Vantaan ratikka tuo liikkumiseen uuden lisäulottuvuuden, sillä se yhdistää Itä-Vantaan kauppakeskus Jumbon kautta lentoasemaan
  www.ncc.fi/mondovillage  

Kuka Johanna Rajala?

 • Aviapoliksen aluearkkitehti vuodesta 2019, Vantaan kaupungilla vuodesta 2007
 • työskennellyt aiemmin mm. asemakaavoituksen parissa Länsi-Vantaan asemakaavayksikössä sekä asuntosuunnittelijana osuuskunnassa ja arkkitehtitoimistossa
 • valmistunut arkkitehdiksi Edinburghin yliopistosta 2002
 • Aviapolis on haastava, monipuolinen, mielenkiintoinen ja täynnä mahdollisuuksia oleva hanke – toistaiseksi suurin ja vaativin hanke Rajalan työhistoriassa
 • harrastukset: vaatesuunnittelu ja ompelu, historia ja museot, hiihto, pyöräily ja matkustelu

Kuka Mika Välkki?

 • aloittanut projekti-insinöörinä NCC Property Developmentissa vuonna 2017
 • Mondo Village -hankkeen projektipäällikkö vuodesta 2018
 • toiminut aiemmin erilaisissa hankekehityskohteissa
 • valmistunut Aalto-yliopiston kiinteistötalouden koulutusohjelmasta diplomi-insinööriksi 2015
 • parasta työssä: monipuolista osaamista vaativat tehtävät ja oman työn jäljen näkeminen konkreettisesti
 • harrastukset: liikunta, kuten mailapelit (tennis, sulkapallo), jääkiekko ja sali