Esimerkkejä vuoropuhelusta ja sosiaalisesta vastuusta

Seuraavassa on kaksi esimerkkiä vuoropuhelusta sidosryhmien kanssa.

Dome of Visions

Dome of Visions on kupolinmuotoinen puusta ja pleksilasista valmistettu rakennus, jonka halkaisija on 21 metriä ja korkeus 10,5 metriä. NCC toteutti sen yhdessä tanskalaisten arkkitehtien Kristoffer Tejlgaardin ja Benny Jepsenin kanssa.

Kupolissa on säältä suojattu puutarha ja omakotitalon kokoinen resurssitehokas puutalo. Dome-hankkeen tarkoituksena oli saada uusia kokemuksia vaihtoehtoisesta rakentamisesta ja materiaalien käytöstä. Se on myös avannut keskustelua siitä, miltä tulevaisuuden rakennus näyttää. Hanke haastaa rakennusalan ja materiaalivalmistajat ottamaan vastuuta tulevaisuuden ilmasto-ongelmien ratkaisemisesta.

Domen avulla on tutkittu myös sitä, miten rakennusten ja uudisrakentamisen yhteydessä syntyvien väliaikaisten paikkojen välitilaa voi elävöittää. Rakennusta käytetään kulttuurisiin kohtaamisiin ja sosiaalisiin tapahtumiin, ja samanaikaisesti siellä tehdään mittauksia ja analyyseja rakennuksen ilmastovaikutuksista ja energiatehokkuudesta.

Visiolähtöistä kaupunkisuunnittelua - sosiaalinen kestävän kehityksen hanke

Sigtunan kunta, NCC ja Sigtunan asukkaat tekevät yhteistyötä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän kaupunkisuunnittelun puolesta Pohjois-Sigtunan kehittämisessä. Uusi kaupunginosa hahmottuu vuoropuhelulla asukkaiden kanssa ja työpajoissa.

Piirustusten vuoro on vasta kun asukkaat ovat saaneet kertoa näkemyksensä neuvotteluissa ja asukastilaisuuksissa. Hankkeen tiimoilta on myös järjestetty kilpailuja, joissa sigtunalaislapset ovat saaneet hahmotella Minecraft-tietokonepelin avulla, miltä uusi alue näyttäisi. Eri foorumeilta saatujen näkemysten ansiosta NCC saa tietoa ja ymmärrystä siitä, mitä täytyy kehittää ja miksi.

Esille on tullut muun muassa seuraavia näkökohtia: vedenpinnat aktiivisina elementteinä, alueita viljelyyn, vanhusten ja nuorten seka-asuminen, kävely-, juoksu-, hiihto-, ratsastus- ja pyöräilyreitit, kävelykadut ja pikkukaupunkimaisuus sekä koulujen, kauppojen ja palveluiden läheisyys.