NCC aktivoi keskustelua rakennusalan kestävän kehityksen keinoista
NCC:n ensimmäinen live-tapahtuma asiakkaiden kanssa korona-ajan jälkeen johdatteli ajatuksia kestävän kehityksen kirittämiseen. Mitä on resurssitehokas ja vähähiilinen rakentaminen? Miten rakennusyhtiö voi vaikuttaa ja mitä yhteistyöllä voidaan saada aikaan? Keskustelua käytiin Scandic Grand Central Helsingissä.
Kevätseminaarin osallistujissa ja esiintyjissä oli monia päättäjiä ja kestävän kehityksen ammattilaisia rakentamisen eri osa-alueilta. Tilaisuuden juonsi Korkian Manager Eerik Klemetti ja aiheen avasi Aalto Yliopiston teknillisen fysiikan professori Peter Lund, jonka puheenvuoro käsitteli energian ja ilmastokysymysten monimutkaisuutta sekä ilmastonmuutoksen moninaisia vaikutuksia yhteiskuntaamme. Suomi on ensimmäisten joukossa pyrkimässä hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä, mikä väistämättä edellyttää rakennusten ja liikenteen päästöjen tiputtamista. Lund peräänkuuluttikin tulevaisuuden rakentamiselta kykyä sopeutua selvästi nykyisestä poikkeaviin olosuhteisiin.
– Matka kohti hiilineutraaliutta on kuin liukumäki — jos alkuun ei saada kunnon vauhtia, matka tyssää heti alkuunsa, Lund kuvaili.
NCC kiritti koko rakennusalaa
NCC tarjoaa vähähiilistä ja resurssitehokasta rakentamista asiakkailleen ja on ympäristösertifiointien erityisosaaja. NCC:n kehittämät toimitilat rakennetaan aina vähintään BREEAM Excellent -ympäristösertifikaatin tasolle. Maajohtaja Kari Onniselkä totesi, että Suomessa energiantuotanto on mennyt vähähiiliseen suuntaan, joten rakennus- ja rakenneratkaisuilla alkaa olla suurin merkitys.
– Tämä on yhteispeliä, kaikkia rakennusalan pelaajia tarvitaan. Mitä enemmän keskustelemme eri foorumeilla, sitä enemmän nostamme toistemme osaamista ja pääsemme paremmin eteenpäin. Kun kuokka lyödään maahan, ollaan valinnoissa jo myöhässä, ellei asioita ole aiemmin mietitty. Tämä on palapeli, ja siksi NCC:llä on tarjota alustaratkaisu, jolla voidaan vertailla, mihin kannattaa satsata ja mihin ei, Onniselkä kertoi.
Betolar kehittää vähähiilistä betonia
Betolarin Euroopan liiketoimintajohtaja Janne Rauramo kertoi yrityksen matkasta kohti sementitöntä betonia. Betolar on kehittänyt vähähiilistä betonia, jota voitaisiin jatkossa valmistaa teollisuuden jäte- ja sivuvirroista. Betoni on Jannen ominkin sanoin ’’maailman paras ja käytetyin rakennusaine, eikä sitä ole helppoa korvata’’, mutta pitkällisen työn tuloksena yhtiön Geoprime -tuotteen kehittämisessä on päästy betonia vastaaviin ominaisuuksiin.
Koneen hissit suunnitellaan kestämään
”Mitä enemmän tehdään yhteistyötä yli teollisuuden rajojen, sitä enemmän meillä on mahdollisuuksia menestyä”, totesi Koneen tuotekehityksen ympäristöjohtaja Satu Virkkunen ja kehotti tekemään yhteistyötä jo suunnittelupöydällä, jolloin tehoja toimintaan saadaan lisää. Koneella kokonaisvaltainen elinkaariajattelu on toiminnan perusperiaate ja Virkkusen mukaan hissit suunnitellaankin vähintään 25 vuoden ikään. Kone on kehittänyt hissien energiatehokkuutta merkittävästi esimerkiksi konehuoneettoman hissin avulla, mikä on yrityksen kestävän kehityksen suurimpia innovaatioita. Koska nykytekniikalla jarrutusenergiaa voidaan ottaa talteen, kiinnostaa Konetta myös akkuteollisuus.
Stora Enso suosittelee massiivipuuelementtejä
Päätöspuheenvuorossa Stora Enso Building Solutionsin Sales Director Tomi Jussila käsitteli modernia massiivipuurakentamista, johon on tällä hetkellä paljon kysyntää ja tahtoa erityisesti julkisella puolella. Massiivipuusta pystytään Jussilan mukaan nykypäivänä rakentamaan monimuotoisia rakennuksia ja yhtiö tekeekin myös paljon rakennuskonseptien kehitystyötä. Massiivipuuelementtejä pystytään toimittamaan valmiina, mittatarkkoina elementteinä suoraan työmaille asiakkaan tietomallien pohjalta. Yhtiön tuottamia massiivipuuelementtejä on käytetty myös NCC:n Pakilanpuiston kouluhankkeessa.
Scandic Grand Central Helsinki
NCC:n seminaaripaikkana oli Scandic Grand Central Helsinki, jonka NCC korjasi ja muutti hotelliksi VR:n entisestä hallintorakennuksesta vuonna 2021. Muutostöiden lisäksi rakennuksen pohjoispuolelle rakennettiin uudisosa.