35 000 työtuntia ja 60 henkilöä – Helsingin rautatieasemalle tulevan Scandicin hotellin kaikki yli satavuotiaat ikkunat kunnostetaan

NCC saneeraa paraikaa suomalaiselle kiinteistösijoitusyhtiö Exilionille VR:n entiseen pääkonttoriin hotellia, joka avataan Scandic Hotelsin operoimana alkuvuonna 2021. Työtä tehdään arkkitehti Eliel Saarisen suunnitteleman ja vuonna 1909 valmistuneen kiinteistön arvoa ja perintöä kunnioittaen. Esimerkiksi kaikki rakennuksen 4 000 vanhaa ikkunanpokaa kunnostetaan pieteetillä 60 henkilön voimin.

Helsingin rautatieaseman yhteyteen valmistuva hotelli on yksi Suomen vaativimmista korjausrakentamisen hankkeista. Eliel Saarisen suunnittelemaa arvorakennusta kunnostaa suuri joukko eri alojen ammattilaisia, kuten 60 osaajaa Ruutumestarit Oy:ssä. 

Kunnostettavia puuosia on pelkästään ikkunoissa yhteensä noin 35 kilometriä. Ikkunanpokia on yli 4 000 kappaletta, ja jokainen maalataan vähintään kolmeen kertaan käsityönä siveltimellä. Kun ottaa huomioon, että ikkunankehyksellä on neljä kylkeä, pitää luku korottaa vielä neljällä.

”Siveltimellä käsiteltävä kokonaismäärä on 420 kilometriä, ja kaikki pinnat tulee tietysti ensin hioa ja puhdistaa vanhasta maalista. Projektin määriä voisi havainnollistaa siten, että otat repullisen hiomapaperia ja lähdet hiomaan Helsingistä Vaasaan asti, ja paluumatkalla maalaat kaikki hiomasi pinnat siveltimellä. Tämän jälkeen otat uuden kassillisen tiivistettä ja asennat sitä Helsingistä Lahteen asti”, projektipäällikkö Raul Puulmann Ruutumestarit Oy:stä kertoo.

Ikkunoiden kunnostukseen kuluu arviolta noin 35 000 työtuntia. Jos yksi ihminen kunnostaisi ikkunat, kuluisi häneltä työhön noin 20 vuotta. Puulmannin mukaan projekti on kuitenkin vaivan väärtti.

Valitettavasti joka vuosi näemme hankkeita, joissa vanhojen, historiallisten rakennusten alkuperäiset ikkunat puretaan ja tilalle asennetaan uudet. Vanhojen arvorakennusten julkisivuihin ne eivät mielestäni kuitenkaan sovi. Kunnostamalla vanhat ikkunat ja teettämällä niihin pienet lasitusmuutokset sekä uudet tiivistykset saadaan myös vanha ikkuna täyttämään kaikki nykypäivän vaatimukset ja standardit”, Puulmann jatkaa. 

Ruutumestareiden Puulmanin mukaan ikkunankunnostusprojekti on myös logistisesti haastava, kun massiivinen määrä ikkunoita irrotetaan kohteesta kunnostettaviksi ja kuljetetaan jälleen takaisin paikalleen.

”Rakennuksen historiallisen hengen säilyttäminen on meille ja Scandic Hotelsille todella tärkeää. Ikkunoiden lisäksi kunnostamme myös esimerkiksi valaisimia ja ovia”, Investment Manager Jussi Ojamo Exilionista kertoo.

Hotellihanke työllistää koko rakennusaikana alihankkijat mukaan lukien jopa 3 000 ihmistä. Kehitettävä hotelli on laajuudeltaan noin 29 000 m², ja kapasiteetiltaan se on yksi Suomen suurimmista hieman alle 500 hotellihuoneellaan.