Työmaalta toimistolle

Työmaa on aina oma vauhdikas maailmansa, jossa tiivis porukkahenki kukoistaa. Rakennusyrityksessä on myös paljon töitä, joissa mietitään vielä suurempia kokonaisuuksia ja levitetään hyviä käytäntöjä koko yrityksen käyttöön.

Sari Paukku tuli töihin NCC:lle vuonna 2011. Sitä ennen hän oli ehtinyt hankkia työkokemusta rakennesuunnittelijana ja energiatehokkuusasiantuntijana sekä viettää välivuoden Thaimaassa.

Työnjohtajana

Aloitin NCC-urani työnjohtajana kerrostalotyömailla. Toimenkuvaan kuului työturvallisuudesta, laadusta, aikataulusta ja budjetista huolehtiminen omalla vastuualueella. Tehtävien täyttäminen vaatii hyvää organisointikykyä ja kommunikointia. Ensimmäinen hanke oli NCC:n omaa tuotantoa, jolloin kuluttaja-asiakkaiden odotukset laadun suhteen olivat korkeat. Seuraava työmaa oli urakkamuotoinen, ja siellä korostui hyvä yhteistyö tilaajaorganisaation kanssa. Lisäksi yhteistyössä RALA:n kanssa työmaallamme pilotoitiin harmaan talouden torjuntatoimenpiteitä jo ennen lakiuudistuksia. Hanke kulkee nimellä Luotettava laatutyömaa.

Laatuinsinööri

Päätin hakea laatuinsinöörin tehtäviä, sillä työmaalla työskennellessä tuntui, että monessa asiassa olisi kehitettävää. Sain heti alussa huomata, miten vähän tiesin yrityksemme toiminnasta, vaikka olin jo talossa ollut muutaman vuoden. Työmaalla kaikki pyöri kyseisen projektin ympärillä ja sen yksityiskohdissa.

Laatuinsinöörinä toimin osana Liiketoiminnan tuki- ja kehitysyksikköä. Olen päässyt aitiopaikalta tarkastelemaan ison yrityksen toimintaa ja strategiatyötä. Omalta esimieheltäni ja kollegoilta olen oppinut paljon prosessin hallinnasta, johtamisesta, kestävästä kehityksestä ja muutenkin kokonaisvaltaisemmasta ajattelusta. Menestyäkseni paremmin tehtävissäni kävin sisäisen auditoijan pätevyyskoulutuksen.

Laatuinsinöörin työhöni kuuluu yrityksemme toimintajärjestelmän ylläpito ja koulutus, erilaisten sähköisten järjestelmien pääkäyttäjän tehtävät, tuotannonjohdon koulutusten vetäminen ja monenlaiset projektit. Yksi mielenkiintoisimmista projekteista on ollut työmaan kosteuden- ja olosuhteidenhallinnan edelleen kehittäminen. Olen kiertänyt työmaitamme ja alueyksiköitä pitämässä kosteudenhallinnan workshoppeja, missä keskustellaan työmaanjohdon kanssa mm. suojaus-, kuivaus- ja mittausratkaisuista sekä asian tärkeydestä asiakkaillemme.

Laatuinsinöörin tehtävissä olen myös päässyt edustamaan NCC:tä Ratu-ohjausryhmään. Ratu-ryhmässä tuotetaan rakennusalan yhteistä tietoa ja se koostuu rakennusyritysten, Rakennusteollisuuden, Rakennustiedon, Rakennusliiton ja Mittaviiva Oy:n edustajista.

Vieraileva luennoitsija

Olen ollut vierailevana luennoitsijana Metropolian ammattikorkeakoulussa rakennusinsinööri- ja mestariopiskelijoille riskienhallinnasta rakennushankkeen eri vaiheissa sekä tehtävänohjauksesta ja suunnittelusta. RILissä olen luennoinut työmaainsinöörin pätevöitymiskoulutukseen liittyen riskien- ja kosteudenhallinnasta.

  • Titteli: Laatuinsinööri
  • Koulutus: Rakennusinsinööri Satakunnan Ammattikorkeakoulusta 2009
  • Parasta työnjohtajan työssä: Ihmiset ja yhdessä tekemisen tunne. Lisäksi oli palkitsevaa saada aikaan jotakin näkyvää ja pysyvää. Sain ensimmäistä kertaa toimia myös esimiestehtävissä ja pidin siitä kovasti. Ehdottomasti työurani haastavin, mutta hauskin työ.