Aina voi oppia lisää

Ison yrityksen etu on tarjota työmahdollisuuksia omaa osaamista ja kehittymistä vastaavaksi. Kun haalariharjoittelusta edetään askel askeleelta, tulee koko rakentamisen ketju tutuksi. Tärkeintä on kiinnostus ja halu oppia.

Jan Lund aloitti NCC:llä vuonna 2007. Hän on ehtinyt tehdä töitä jo kymmenellä eri työmaalla opiskelujen ohessa.

Into syttyi jo varhain

– Olin jo 14 - 15-vuotiaana auttamassa sisarteni omakotityömailla ja innostus rakennusalaa kohtaan syttyi. Päätin hakea ammattikouluun opiskelemaan talonrakennusta peruskoulun jälkeen, enkä lähtenyt lukioon. Opinnot alkoivat vuonna 2006 Nurmijärven ammattikoulussa. Ensimmäisen vuoden viimeisessä jaksossa oli työharjoittelujakso. Pääsin silloin NCC:lle. Ensimmäisellä haalariharjoittelujaksolla työnjohtajat ja timpurit perehdyttivät minut työmaan toimintatapoihin ja turvalliseen työskentelyyn. Työtehtäväni olivat hyvin moni-puolisia, esim. siivousta, piikkausta, oviasennusta ja listojen asennusta.

Jatko-opiskelemaan

– Mielenkiinto alaa kohtaan oli motivoinut minut opiskelemaan ahkerasti ja sain ammattikoulusta erinomaisen todistuksen. Päätin hakea Metropolia-ammattikorkeakouluun jatkamaan rakennusalan opintoja. Halu päästä jatkamaan opintoja oli suuri, ja aloin jo puoli vuotta ennen pääsykoetta valmistautumaan kokeeseen. Pääsinkin jo samana vuonna sisään opiskelemaan rakennustekniikkaa. Armeija oli kuitenkin käytävä välissä, jonka jälkeen pääsin NCC:n tutun vastaavan mestarin työmaalle opintojen alkuun asti.

Työnjohtoharjoitteluun

– Haalariharjoittelu vaihtui työnjohtoharjoitteluun, kun pääsin ammattikorkeakouluun opiskelemaan. Ensimmäisenä kesänä työnjohtoharjoittelijana sain saman tien todella paljon vastuuta, kun minulle annettiin työtehtäväksi vastata yksin kaikista ulkopuolen töistä, joita olivat muuraus, pellitys, parvekelasitukset ja pihatyöt. Suuri vastuu johtuikin todennäköisesti siitä, että olin näyttänyt kykyni jo haalariharjoittelussa, ja vastaava työnjohtaja pystyi luottamaan siihen, että saan hommat hoidettua kunnialla loppuun. Olin oma-aloitteinen ja työtehtävät sujuivat hyvin. Apua sai kysymällä kokeneemmilta, mikäli en ymmärtänyt tai osannut jotain asiaa. Jännittävintä haalariharjoittelusta työnjohtoharjoittelijaksi siirtymisessä oli se, miten entiset työntoverit, joiden kanssa oli ennen kahvitauolla heittänyt vitsiä, ottaisivat minut vastaan esimiehenä. Onneksi kuitenkin työntekijät suhtautuivat asiaan hyvin, eikä sen suhteen ollut mitään ongelmia.

Insinöörityö tietomalleista

– Jatkoin muutaman kesän työnjohtoharjoittelijana ja kesällä 2013 kysyin, olisiko NCC:llä tarjota minulle insinöörityöhön aihetta. Sain aiheeksi selvittää, miten tietomalleja pystytään hyödyntämään tehtäväsuunnittelussa. Aihe oli erittäin mieluinen, koska olin kiinnostunut tietomalleista ja siitä, miten niitä voitaisiin paremmin hyödyntää työmailla.

Opiskelu ja työt jatkuvat

– Valmistuin vuonna 2014 Metropolian ammattikorkeakoulusta rakennusinsinööriksi ja samaisena keväänä pääsin Aalto-yliopistoon opiskelemaan diplomi-insinööriksi. Kesällä 2014 työtehtäväni vaihtui myös työnjohtoharjoittelijasta asiantuntijatehtäviin. Niitä oppeja, joita olin oppinut työmaalla ja insinöörityötä tehdessäni pääsen nyt hyödyntämään nykyisessä tehtävässäni, jossa teen 3D-malleja ja työnsuunnittelua urakkalaskentavaiheessa.

  • Titteli: 3D-mallintaja
  • Koulutus: Talonrakentaja (ammattikoulu) ja rakennetekniikan insinööri (AMK). Opiskelee nyt yliopistossa diplomi-insinööriksi, pääaineena rakennetekniikka ja sivuaineena rakennusten tuotantotalous.
  • Parasta haalariharjoittelussa: Se, miten hyvin minut otettiin vastaan työmaalla, ja kuinka paljon sain oppia kokeneemmilta.