Ura ei törmää Suomen rajoihin

Hyvällä asenteella ja vahvalla etenemishalulla voi päätyä myös muihin NCC-maihin. Verkostoituminen on tärkeää.

Dennis Lönnström tuli NCC:lle kesätöihin vuonna 2005 ja nyt hän on Tukholmassa.

– Ennen kesää 2005 olin niin onnellisessa asemassa että pystyin valitsemaan useasta eri kesätyötarjouksesta. Opiskelusta ja kavereilta kuullut asiat antoivat todella mielekkään kuvan NCC:stä, joten valitsin sen. Vielä tänäkin päivänä olen sitä mieltä, että kuvaus oli realistinen.

Vastuuta ja vuorovaikutusta

– NCC:llä pääsin heti toimintasankariksi kokeilemaan työnjohtamista ja sain paljon vastuuta. Olen todella kiitollinen siitä, miten minut otettiin vastaan ja ymmärrettiin, ettei kaikkea voi osata heti. Olen edelleen sitä mieltä, että ensimmäisenä kesänä opin eniten koko urani aikana, koska oli otettava vastuu asioista ja selvitettävä, miten saadaan homma toimimaan. Tuolloin tuli opittua teknisen osaamisen ohella rakentamisen tärkeimpiä vaatimuksia eli miten tulla ihmisten kanssa toimeen, vuorovaikutusta ja kommunikointikykyä. Alussa on tärkeää, ettei esitä tietävänsä jotain, mitä ei oikeasti tiedä, vaan toimii nöyrästi ja kysyy, jos jotain on jäänyt epäselväksi. Tällä tavalla voi voittaa aitoa kunnioitusta ja saada aikaiseksi hyviä ihmissuhteita.

Kesät työnjohtoharjoittelijana

– Jatkoin pari kesää työnjohtoharjoittelijana suurilla työmailla, missä tein myös joitakin hallinnollisempia tehtäviä. Tämän jälkeen tein diplomityöni ”Projektien välinen oppiminen rakennusyrityksessä” NCC:lle ja valmistuin Teknillisestä Korkeakoulusta rakennustekniikan diplomi-insinööriksi 2008. Pääaineenani oli rakentamistalous.

Monta työnkuvaa

– Valmistuttuani olen saanut olla mukana urakkalaskennassa, toimia logistiikkakoordinaattorina suurella työmaalla keskustassa, työskennellä työmaainsinöörinä, olla mukana kehitystehtävissä, selvittää pilvenpiirtäjien rakentamisen erikoispiirteitä, olla yhteyshenkilönä Aalto-yliopiston opiskelijajärjestöihin, kehittää uusia järjestelmiä NCC:lle jne.

Laatu- ja ympäristöpäälliköksi

– Tykkään matkustella ja 2011 NCC suostui siihenkin, että otan muutaman kuukauden kerättyä lomaa yhteen putkeen ja lähden pidemmälle reppureissulle. Palattuani aloitin laatu- ja ympäristövastaavana pääkaupunkiseudun toimitilarakentamisen yksikössä. Esimieheni antoi minun olla monessa mukana ja työn sisältö oli monipuolinen ja kattava. Se oli todella opettavainen työ, ja siinä sai oikeasti kokea, miten konehuone pyörii NCC:llä. Reilun vuoden kuluttua sain tunnustusta tekemälleni työlle ja minut ylennettiin laatu- ja ympäristöpäälliköksi.

Kansainvälinen ura

– Keväällä 2013 haluttiin vaimoni kanssa muuttaa muualle pohjoismaissa ja kerrottuani tästä esimiehelleni aloin aktiivisesti etsiä vaihtoehtoja NCC:n sisällä. Olin aikaisemmin saanut kunnian osallistua vaativaan NCC:n strategisen johtamisen koulutukseen 25:den muun NCC:läisen kanssa ympäri koko konsernia, jolloin minulle oli rakentunut tärkeä yhteyshenkilöverkosto. Sen avulla löysin työpaikan. Aloitin Tukholmassa projektipäällikkönä koko konsernia kattaville kehitysprojekteille ja nyt työskentelen kiinteistökehityksessä. Ymmärrys koko konsernin toiminnasta ja eri maiden eroista kasvaa koko ajan nykyisessä kansainvälisessä työssäni, ja nautin siitä. NCC on antanut minulle paljon mahdollisuuksia, joita olen hyödyntänyt. Hyödynnä sinäkin!