Piha-alueen asfaltin hoito-ohjeet

Asfaltin kestoikä piha-alueilla on 10–50 vuotta riippuen liikennemääristä, raskaan kaluston kuten jäteautojen ja huoltokaluston käynneistä, ja siitä kuinka hyvin päällystettä hoidetaan ja huolletaan.

Asfaltti on helppohoitoinen ja kestävä

Asfalttipäällyste on kestävä, helppo huoltaa ja pitää puhtaana. Se on lähes pölyämätön materiaali. Siksi se on erinomainen ratkaisu pihojen, pihateiden ja pysäköintialueiden päällystemateriaaliksi.

Pidä pinta puhtaana

Asfaltin pinta tulee pitää mahdollisuuksien mukaan puhtaana. Likaantunut pinta voidaan puhdistaa esimerkiksi painepesurilla kuitenkin vaurioittamatta päällysteen pintaa. Talvella lumi ja talven jälkeen asfaltin pintaa kuluttava hiekoitussepeli tulee poistaa päällystetyltä alueelta huolellisesti.

Öljy- ja polttoainevuodot tulee siivota asfaltin pinnalta mahdollisimman pian pois. Tähän paras keino on imeytysturve, jota saa myös imeytysmattoina. Öljy ja polttoaineet vaurioittavat asfaltin rakennetta. Lisäksi öljyinen asfaltin pinta on turvallisuusriski sateella, kun öljy ja vesi muodostavat liukkaan pinnan asfaltin päälle. Suuriin polttoainevuotoihin tulee reagoida nopeasti, jottei haitallinen aine pääse asfaltin läpi maaperään tai pohjaveteen.

Vesi kuluttaa asfalttipäällysteen alapuolisia rakenteita. Siksi myös asfaltin kunnon kannalta on tärkeää, että sen kuivatusjärjestelmät, kaivot, hulevesijärjestelmät ja salaojat toimivat, ja että pintavedet kulkeutuvat oikeisiin paikkoihin, pois rakennusten seinien vierestä.

Tilaa korjaustoimet ajoissa

Jos asfaltin pinnassa on halkeamia, lohkeamia, painumia, kohoumia tai muita vaurioita, ota yhteyttä NCC:n ammattilaisiin. Asfaltin pintaan muodostuneet vähäiset halkeamat paikkaamme bitumilla. Isommat vauriot poistamme kokonaan päällystämällä alueen uudella asfalttikerroksella. Jos asfalttipäällysteen alapuolisten rakenteiden kunto ja laatu ovat heikot, on asfalttipäällysteen huoltamisen kannalta kannattavaa korjata myös pohjarakenteiden ongelmat. Siten saavutetaan pitkän aikavälin säästöjä, kun päällystettä ei tarvitse korjata niin usein.

Asiantuntijamme neuvovat

Kun tarvitset lisätietoa asfalttipäällysteen hoidosta tai korjaamisesta, ota yhteyttä NCC:n ammattilaisiin. Asiantuntijamme neuvovat mielellään piha-alueellesi parhaiten sopivan ratkaisun valinnassa.

Tutustu esitteeseen