Varkauden kampukselle ja lukiolle Joutsenmerkki - puhtaammat tilat opiskelijoille ja henkilökunnalle

Savon ammattiopiston Varkauden kampus ja Varkauden lukion uusi koulurakennus saivat Joutsenmerkin tunnustuksena ympäristöystävällisyydestään. NCC:n rakentamat terveelliset ja turvalliset oppimisympäristöt tarjoavat paremmat tilat tänään, ja kestävämmät ratkaisut myös tulevaisuudessa.- Turvallisuus ja toisista välittäminen ovat aiheina hallinneet tämän vuoden aikana käytäviä
keskusteluja mediassa ja vuorovaikutustilanteissa. Savon koulutuskuntayhtymässä teemoilla on pitkät perinteet. Varkauden kampuksen saama Joutsenmerkki on osoitus merkittävästä ja pitkäaikaisesta työstämme, joka on vasta alussa, kertoo Savon koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve


Pohjoismaisen ympäristömerkin luovutti Joutsenmerkin edustaja toimitusjohtaja Riikka Holopainen Ympäristömerkintä Suomi Oy:stä. 

- Savon ammattiopiston kampukset Varkaudessa, Iisalmessa, Kuopiossa ja Siilijärvellä ovat kokonaisuudessaan valtakunnallisesti ensimmäinen ja suurin Joutsenmerkitty kampushanke. Varkauden kampuksella on ilahduttavaa se, että siellä on tehty hiilijalanjälkilaskelma, rakennusjätteen kierrätysprosentti on 61 %, ja katolta löytyvät aurinkokennot, iloitsee Holopainen.

Joutsenmerkin kriteerit huomioivat rakennuksen koko elinkaaren. Rakennusajan vaatimuksina ovat muun muassa materiaalien jäljitettävyys ja vähäpäästöisyys, rakennusjätteiden kierrätysmahdollisuudet ja tarkka laadunhallinta ja raportointi. Jokainen käytetty tuote ja materiaali on hyväksytettävä asiantuntijoilla. Valmiissa tiloissa tärkeää on runsas päivänvalo, raitis sisäilma, hallittu melutaso ja tehokas energiankäyttö unohtamatta tilojen toimivuutta ja viihtyisyyttä. Nämä kaikki pitää huomioida jo hankekilpailutuksessa ja suunnittelussa. Joutsenmerkin-mukainen rakentaminen haastaa myös urakoitsijat. NCC oli mukana Varkauden kohteessa jo suunnitteluvaiheessa.

- Toimintaamme ohjaa laatu- ja ympäristöjärjestelmän sisältävä NCC:n toimintajärjestelmä. Meille rakentamisen laadunvalvonta on tärkeä osa hankkeen korkeaa laatutasoa. Kestävän kehityksen mukainen toiminta näkyy mm. turvallisessa työympäristössä, materiaali- ja jätehallinnassa sekä terveellisissä rakennuksissa. Joutsenmerkki-rakentamisessa on paljon tuttua toimintamme kanssa, mutta toki sen kriteerit ovat tiukat. Esimerkiksi kierrätettävän jätteen osalta yli 60 % tavoitteen täyttyminen vaati työmaalta tarkkaa seurantaa. Yksi tärkeimmistä asioista hanketta aloittaessa oli huolellinen perehdytys Joutsenmerkin kriteereihin sekä niistä tiedottaminen projektiorganisaatiolle koko hankkeen ajan, toimialajohtaja Tommi Tiihonen NCC:ltä sanoo. 

Varkauden uudisrakennus on ollut opetuskäytössä vuoden 2020 alusta alkaen. Käyttäjäkokemukset ovat olleet kiittäviä, ja erityisesti tilojen valoisuudesta on käytäväpuheissa annettu positiivista palautetta. 

- Haluamme olla vetovoimainen koulutuskuntayhtymä niin henkilöstölle kuin opiskelijoille, ja tarjota houkuttelevan kokonaisuuden puhtaasta sisäilmasta lähtien. Uskon Varkauden uusissa tiloissa annettavan hyvää opetusta pitkälle tulevaisuuteen terveellisesti, turvallisesti ja toisistamme välittäen, summaa Helve. 

Uudisrakennuksen koko on 3 500 m2, ja se yhdistää kampusalueen rakennukset toisiinsa. Kampusalueen viheralueet, kulkuväylät ja pysäköintialueet on laitettu kuntoon kesän 2020 aikana. 

Joutsenmerkki-rakentamisesta NCC:llä on jo vahvaa kokemusta. 

- NCC toteutti pääkaupunkiseudun ensimmäisen Joutsenmerkin 3-tason kriteerien mukaisen asuinkerrostalon, joka valmistui vuonna 2018. Nyt Varkauteen rakentamamme oppilaitoksen uudisosa saa Joutsenmerkin. Lisäksi rakennamme parhaillaan Vantaan Tikkurilassa kolmea Joutsenmerkkiä tavoittelevaa kerrostaloa, Tiihonen kertoo.
  

Lisätietoja:

Heikki Helve, kuntayhtymän johtaja, Savon koulutuskuntayhtymä, puh. 044 785 3050

Tommi Tiihonen, toimialajohtaja, NCC, puh. 050 405 9083, tommi.tiihonen@ncc.fi

Satu Holm-Jumppanen, mediasuhteet, NCC, puh. 050 305 4718, satu.holm-jumppanen@ncc.fi 

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjoismaissa. Sen liikevaihto vuonna 2019 oli noin 5,5 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 15 500. NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.