Suomen NCC:llä hyvä alku uudelle vuodelle

Suomen NCC:n ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi 184 miljoonasta 193 miljoonaan euroon. Liiketulos nousi 1,6 miljoonasta 2 miljoonaan euroon. Tilauskanta oli 794 (812) miljoonaa euroa ja uusia töitä saatiin 149 (150) miljoonan euron arvosta.

Tilauskanta oli 794 (812) miljoonaa euroa ja uusia töitä saatiin 149 (150) miljoonan euron arvosta.

Rakennustoiminnassa tilauskanta hyvä, kannattavuus koheni
NCC:n rakennustoiminnan (sisältää Pietarin ja Baltian) liikevaihto 1.1. – 31.3.2014 oli 152 (168) miljoonaa euroa. Vaikka liikevaihto laski, liiketulos parantui, ollen 3 (2) miljoonaa euroa.  Tilauskantaa kertyi 610 (619) miljoonaa euroa. Uusien töiden määrä oli 133 (128) miljoonaa euroa. NCC:llä oli ensimmäisen vuosineljänneksen n lopussa rakenteilla yhteensä 4.966 asuntoa, joista 2.151 Pietarissa ja Baltiassa.   

- Markkina on heikko, mutta uusien töiden määrä lisääntyi ja onnistuimme myös parantamaan kannattavuutta, NCC Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Harri Savolainen toteaa.

Tiukasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta sekä rakentamisen tilauskanta että uusien töiden määrä on kehittynyt suotuisasti.  Ensimmäisen neljänneksen aikana allekirjoitettiin urakkasopimukset mm. Tapiolan urheilupuiston metroaseman rakentamisesta sekä Kansalliskirjaston peruskorjauksesta. Käynnissä ovat mm. Matinkylän metrokeskuksen sekä Hämeenlinnakeskuksen suurhankkeet.

- Osana tiukkaa kustannuskuria ja tehostaaksemme edelleen toimintaamme uudistimme vuoden alussa rakentamisen organisaatiota. Korjausrakentamisen määrä on puolestaan ensimmäistä kertaa ylittänyt uudisrakentamisen määrän. Täten mm. korjausrakentamisen nostaminen omaksi toimialakseen oli perusteltua, Harri Savolainen kertoo.

Asuntorakentaminen – epävarmuus tulevaisuudesta jarruttaa asiakkaiden päätöksentekoa
NCC:llä oli rakenteilla omaan tonttivarantoon perustuvia asuntoja 1.384 kappaletta. Yleinen asuntomarkkinatilanne pysyi edelleen haasteellisena, mistä huolimatta valmiiden myymättömien asuntojen määrä aleni vuodenvaihteesta 103 asunnosta 77:ään. Isojen asuntojen myynti on hidasta; kysyntää on sen sijaan hyvin pienille ja edullisille asunnoille.  Asuntosijoittajat ovat edelleen aktiivisesti markkinoilla; ensimmäisen vuosineljänneksen aikana NCC myi kohteet VAV Asunnot Oy:lle sekä LähiTapiola Asuntorahasto Primelle, yhteensä 111 asuntoa. NCC Asumisen organisaatiota tarkennettiin alkuvuodesta, tavoitteena luoda myynti- ja asiakasorientoitunut toimintamalli sekä vahvistaa varhaisen hankekehityksen resursseja ja osaamista.

Alkuvuonna useita kiinteistökauppoja
NCC Property Development myi vuoden alussa useita toimistorakennuksia pääkaupunkiseudulla. Vantaan Plaza Business Parkin Tuike myytiin Fennica Toimitilat 1 –rahastolle, Espoon Leppävaarassa Union Investment Real Estate GmbH osti jo kolmannen vaiheen Alberga Business Parkista ja Helsingin Vallilassa Amer Sportsin pääkonttoriksi peruskorjattu kiinteistö siirtyi OP-Pohjolan erikoissijoitusrahaston omistukseen.  Rakenteilla ovat kauppakeskushankkeet Hämeenlinnassa ja Espoon Matinkylässä.

Aitio Business Parkin Vivaldi-kiinteistö saavutti ensimmäisenä Suomessa  BREEAM Excellent-tason ympäristösertifikaatin.

Asfaltti, kiviaines ja tienhoito valmistautuvat kesään
NCC Roadsin liiketoiminta oli normaalin kausivaihtelun mukaista. Oleellinen toiminnallinen muutos oli pohjoismaisen organisaation käyttöönotto. Uudistuksen päätavoitteena on entistä paremmin hyödyntää NCC Roadsin pohjoismaista osaamista sekä vahvaa markkina-asemaa ja parantaa NCC:n asiakkailleen tarjoamaa tuote- ja palveluvalikoimaa kiviaines-, asfaltti- ja tienhoitotoiminnoissa. Infrarakentamisen hiljentyminen vaikutti NCC Roadsin toimintaan vuoden 2013 aikana, markkinatilanne näyttää haastavalta myös vuonna 2014.

Lisätietoja antavat:
Harri Savolainen, toimitusjohtaja, NCC Rakennus Oy, puh. 010 507 5400

Tero Estovirta, toimitusjohtaja, NCC Property Development Oy, puh. 010 507 4209
Juha Korkiamäki, maajohtaja, NCC Asuminen, puh. 010 507 5339
Jyri Salonen, toimitusjohtaja, NCC Roads Oy, puh. o10 507 6513

About NCC:  Our vision is o renew our industry and provide superior sustainable solutions. NCC is one of the leading companies within construction, property development and infrastructure in Northern Europe, with sales of SEK 58 billion and 18,500 employees in 2013. The NCC share is listed on NASDAQ OMX Stockholm.