Tulevaisuuden toimisto - rajaton ja tarkasti hallittu

Työntekijöiden mielenkiinnon herättäminen tulevaisuudessa edellyttää, että yrityksen tuotemerkki näkyy myös toimistoratkaisussa. Toimistossa tehdään työtä entistä joustavammin, mutta myös entistä hallitummin. Näin ajattelee tutkijana Tukholman yliopistossa työskentelevä Susanna Toivanen, joka on julkaissut kirjan Tulevaisuuden toimitilat (Framtidens arbetsplatser) yhdessä NCC:n kanssa.

– Toimitilat ovat yrityksen käyntikortti asiakkaisiin ja sidosryhmiin päin. Toimitilojen pitää myös mahdollistaa henkilöstön keskinäinen vuorovaikutus ja tukea työntekoa. Nämä seikat asettavat toimitiloille kasvavia vaatimuksia, joita me NCC:llä olemme tottuneet ratkaisemaan, kertoo NCC Property Developmentin myynti- ja markkinointijohtaja Hannu Översti.

Joustavien, toimintaperusteisten toimistoratkaisujen orastavasta trendistä kertoo myös tutkija Susanna Toivasen tutkimukseen perustuva kirja ”Tulevaisuuden toimitilat – kestävän kehityksen mukaisten ja hyvinvointia edistävien toimitilojen kehittäminen” (Framtidens arbetsplatser – Att utveckla friska och hållbara kontor).

Toivasen kirja vahvistaa sen, että yhä useammassa yrityksessä ja julkisessa organisaatiossa siirrytään toimintaperusteiseen toimistoon. Työntekijöillä ei ole kiinteää työpistettä, vaan he siirtyvät paikasta toiseen tarpeen ja projektin mukaan.

Työnteon rajat eivät ole tulevaisuudessa yhtä kiinteät. Tekniikka mahdollistaa etätyön aivan uudella tavalla ja vähentää pinta-alan tarvetta työpaikoilla. Tulevaisuuden toimistoissa tilan käyttö on siten harkitumpaa, ja tiloja vapautuu muuhun käyttöön.

– Rajattomat toimistoympäristöt asettavat aivan uusia vaatimuksia sekä johtajille että työntekijöille. Kun esimies ja työntekijä eivät enää istu samassa tilassa, luottamuksen on oltava entistä syvempi ja suuntaviivojen entistä selvempiä, Susanna Toivanen toteaa.

Uusi työkalu auttaa arvioimaan työympäristöä
NCC:llä on otettu käyttöön brittiläinen työkalu, Leesman Index, jonka avulla mitataan, kuinka hyvin työympäristö tukee yritystä ja sen toimintaa. Leesman on riippumaton, globaali työympäristöjen arviointimenetelmä, jonka avulla on mitattu yli 800 työympäristön onnistuneisuutta 49 maassa.

– Toimitiloja tarkastellaan usein kustannusten tai käyttöasteen näkökulmasta. Leesman tarjoaa kolmannen ja todennäköisesti tärkeimmän ulottuvuuden: kuinka työympäristöt tukevat työntekijöitä niin, ettäyrityksen tavoitteet saavutetaan, kertoo Development Director Peggie Rothe Leesmanilta.

– Olemme NCC:llä ottaneet Leesman Indexin käyttöön ensimmäisten joukossa Suomessa ja myös kaikissa Pohjoismaissa. Tavoitteenamme on oppia ja jakaa parhaita kokemuksia eri maiden kesken. Uskomme, että tämänkaltainen palvelu kiinnostaa asiakkaitamme ja kutsumme asiakkaamme kiehtovalle matkalle kehittämään toimintaansa kanssamme, toteaa Hannu Översti.

Tutustu Susanna Toivasen kirjaan tästä.

Lue aiheesta kirjoitettu blogi.

Lisätietoja antavat:
Hannu Översti, myynti- ja markkinointijohtaja, NCC Property Development Oy, p. 010 507 5694
Susanna Toivanen, FT, tutkija, p. +46 723 223 889
Peggie Rothe, Development Director, Leesman, p. +44 20 3239 5980

NCC: Visiomme on uudistaa toimialaamme ja tarjota ylivertaisia, kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. NCC on yksi johtavista rakentamisen, kiinteistökehityksen ja infrastruktuurin yrityksistä Pohjois-Euroopassa. Sen liikevaihto vuonna 2014 oli 6,3 miljardia euroa ja henkilöstön määrä 18.000. NCC:n osakkeet on noteerattu Tukholman NASDAQ OMX -pörssissä.